Mapa del Món

miércoles, 8 de mayo de 2013

Chiapes!


29-04-2013

Encara no havia sortit de Zipolite quan conec una parella d’espanyols que es dirigien a la mateixa terminal de busos per partir cap a San Cristobal de las Casas i, un cop vam arribar a la terminal, em retrobo amb dues noies d’Alaska que estaven allotjades en el Dos Estrellas.
Vam passar tota la nit al bus i un cop vam arribar al nostre destí ens vam donar els correus i ens vam separar.

Vaig arribar a casa de la Eri ben aviat pel mati. Una noia de couch molt alegre i amb molta energia. Després d’esmorzar i conèixer la seva família vam anar a passejar per San Cristobal i també a fer una reunió amb la directora de l’escola Pingüinos (Comunitat educativa alternativa) amb qui m’havia posat en contacte. La xerrada va ser molt interessant (explicat a part) i vaig sortir molt content ja que amb l’Eri van acordar un taller d’informació d’higiene bocal (ella és dentista).

 



San Cristobal em va agradar molt, es respira un ambient alternatiu, amb gent jove i acollidor.
L’endemà al matí vam marxar amb autoestop fins a Tutxla Gutierrez i d’allà fins el “Cañon del Subidero” per veure unes vistes increïbles. De tornada vam passar per Chiapas de Corzo per saludar a la Eliet (una amiga) i conèixer el poble. Per la nit vam sortir amb un grup de gent a ballar i prendre una copa.

 



El dia següent vaig aconseguir quedar amb la parella d’espanyols ( Hector i Sonia) i amb les dues noies d’Alaska (Camilla i Sophia) per anar a Chamula, un poble molt especial per les seves tradicions i rituals ja que és mescla de Cristianisme i  Maya. A l’església no es podien fer fotos. Realment em va impactar entrar-hi ja que dins d’aquesta, que com qualsevol altra tenia les estàtues de sants, de Jesús, pintures, l’altar...., però no tenia bancs per seure. La gent estava asseguda amb família al terra on hi havia una mica d’herba tallada. La gent estava resant amb un idioma estrany mentre cremava desenes i desenes d’espelmes que ells mateixos portaven i enganxaven amb la mateixa cera al terra. Després d’orar feien ofrena d’un gall: li estiraven el coll fins desnucar-lo i el deixaven morir al mig de les espelmes mentre acabaven de resar. Tot seguit recollien tot, netejaven el terra i marxaven.

 


Al tornar a San Cristobal vam anar a donar una volta pel mercat i a menjar una crepa! Després, vaig anar a conèixer i saludar la tieta de la Maida que viu a la mateixa ciutat, va ser divertit tornar a parlar xilè i explicar tota la meva aventura des del començament. Per la nit vam sortir amb la Camilla, l’Eri i uns amics seus a escoltar música en directe.



L’últim dia A San Cris va ser per dir adéu de la gent ja que per la tarda vam marxar amb autoestop amb l’Eri cap a les “Cascades del Chiflón” Se’ns va fer una mica tard però vam tenir molta sort i vam poder arribar per acampar dins el parc, just al costat del riu. Pel matí vam esmorzar i sols en tot el parc vam fer una caminada per veure les diferents cascades i banyar-nos en una aigua de color turquesa al·lucinant!

 

 



Al sortir del parc ens acomiadem i dins d’una pick up d’un altre cotxe em dirigeixo cap a Guatemala!


(Tradución Google) 29-04-2013

Aún no había salido de Zipolite cuando conozco una pareja de españoles que se dirigían a la misma terminal de buses para partir hacia San Cristobal de las Casas y, una vez llegamos a la terminal, me reencuentro con dos chicas de Alaska que estaban alojadas en el Dos Estrellas.
Pasamos toda la noche en el bus y una vez llegamos a nuestro destino nos dimos los correos y nos separamos.
Llegué a casa de Eri pronto por la mañana. Una chica de couch muy alegre y con mucha energía. Después de desayunar y conocer a su familia fuimos a pasear por San Cristobal y también a hacer una reunión con la directora de la escuela Pingüinos (Comunidad educativa alternativa) con quien me había puesto en contacto. La charla fue muy interesante (explicado a parte) y salí muy contento ya que con el Eri acordaron un taller de información de higiene bocal (ella es dentista).
San Cristobal me gustó mucho, se respira un ambiente alternativo, con gente joven y acogedor.
A la mañana nos fuimos con autostop hasta Tutxla Gutierrez y de allí hasta el "Cañon del Subidero" para ver unas vistas increíbles. De vuelta pasamos por Chiapas de Corzo para saludar a la Eliet (una amiga) y conocer el pueblo. Por la noche salimos con un grupo de gente a bailar y tomar una copa.
El día siguiente conseguí quedar con la pareja de españoles (Hector y Sonia) y con las dos chicas de Alaska (Camilla y Sophia) para ir a Chamula, un pueblo muy especial por sus tradiciones y rituales ya que es mezcla de Cristianismo y Maya. En la iglesia no se podían hacer fotos. Realmente me impactó entrar ya que dentro de ésta, que como cualquier otra tenía las estatuas de santos, de Jesús, pinturas, el altar ...., pero no tenía bancos para sentarse. La gente estaba sentada con familia en el suelo donde había un poco de hierba cortada. La gente estaba rezando con un idioma extraño mientras quemaba decenas y decenas de velas que ellos mismos llevaban y pegaban con la misma cera en el suelo. Después de orar hacían ofrenda de un gallo: le estiraban el cuello hasta desnucado-y lo dejaban morir en medio de las velas mientras acababan de rezar. A continuación recogían todo, limpiaban el suelo y se iban.
Al volver a San Cristobal fuimos a dar una vuelta por el mercado ya comer una crepería! Después, fui a conocer y saludar a la tía de la Maida que vive en la misma ciudad, fue divertido volver a hablar chileno y explicar toda mi aventura desde el principio. Por la noche salimos con la Camilla, la Eri y unos amigos a escuchar música en directo.
El último día En San Cris fue para decir adiós de la gente ya que por la tarde nos fuimos con autostop con el Eri hacia las "Cataratas del Chiflón" Se nos hizo un poco tarde pero tuvimos mucha suerte y pudimos llegar para acampar dentro del parque, justo al lado del río. Por la mañana desayunamos y sólo en todo el parque hicimos una caminata para ver las diferentes cascadas y bañarnos en un agua de color turquesa alucinante!
Al salir del parque nos despedimos y dentro de una pick up de otro coche me dirijo hacia Guatemala!

No hay comentarios:

Publicar un comentario