Mapa del Món

miércoles, 8 de mayo de 2013

1000km por Uganda


Arribo d’un altre viatge increïble on les diferencies culturals, socials, paisatgístiques... altra vegada són tan grans que, el xoc de la meva tornada a casa és força dur: ara, caminant pels carreres asfaltats de la meva ciutat torno impol·lut al meu apartament i em puc seure al sofà a pensar amb els infinits camins que vam recórrer per tot Uganda a peu, amb moto (Boda-boda) amb matato (buseta)i cotxe i que no ens van deixar indiferents.


Tanco els ulls i viatjo de nou al començament del meu viatge on, dins un cotxe que amb prou feines avançava entre sóc i sóc, treia el cap per la finestra, respirava profundament, mirava el verd del meu voltant que  ressaltava amb el color vermell de la terra africana i, torno a sentir la llibertat i la naturalesa que entra per tots els meus sentits, per cadascun dels porus de la meva pell. Ja la trobava a faltar i, només, havien passat 10 dies des que vaig sortir. 

 


Ens dirigim cap el sud. Mirant al meu voltant veig passar km i km de diferents tonalitats de verds. És meravellós, color verd fort, color verd fluix, color verd turquesa... em diuen que hi ha poblacions que tenen més de 50 paraules per denominar el color verd i, no m’estranya, des d’on estem nosaltres fins l’horitzó només hi ha vegetació. De cop, un dels socs, em fa saltar i toco el ferro que passa de costat a costat del sostre. El cop al cap no és res de l’altre món però em fa prestar atenció a la quantitat de gent que camina prop de la nostra furgoneta. Gent gran, gent jove, homes, dones, nens. La polseguera fa que la silueta de cada individu vagi aclarint-se lentament fins passar pel nostre costat i poder identificar qui és. Una ombra gran,davant nostre, em fa pensar que hi ha un animal, probablement una vaca, a pocs  metres de nosaltres, però a mesura que anem avançant m’adono que és una bicicleta carregada amb mils de plàtans amuntegats! Tants que l’home no pot seure i camina al costat, empenyent-la pas a pas. Són les 16 hores i la calor és força intensa. Una altra figura estranya apareix entre la pols, crec que són tres persones... dues de més baixetes i una força alta. M’adono que a mesura que ens apropem es posen en fila i s’aturen, observant. Són dues nenes de no més de 10 anys i una dona. Les dues nenes porten dos bidons d’uns 3L plens d’aigua a cada mà i la dona en porta un molt gran al cap i un altre que havia deixat al terra per saludar.  Jo me les miro però passem força ràpid pel seu costat. El cert és que no li dono molta importància fins que el conductor, després d’uns 10km m’assenyala un pou on hi ha tot de gent fent cua i em diu que aquest pou abasteixi aigua a tots els pobles de la zona.  No em sap dir quin és el poble més llunyà però m’assegura que les dues nenes i la dóna que havíem vist feia ja una bona estona venien d’aquest pou.

El conductor para de cop i, mentre la polseguera va desapareixen, a la nostra dreta, sentim un fort soroll d’aigua. Davant nostre apareix un riu enorme que baixa entre roques creant cascades a una velocitat i força impressionant.  Fem alguna foto i seguim endavant.

A mesura que va enfosquin el dia perdem visibilitat i això fa que  reduïm la velocitat ja que els socs del terreny, les persones i els animals que anem trobant, fan que sigui bastant provable un xoc. Finalment, en un petit poblet de cases amb teulada de fulles de palmera i parets de fang decidim passar la nit.


Ben d’hora pel matí reprenem el nostre camí però ens adonem que ha plogut la qual cosa fa que no hi hagi pols però si fang. Després de les primeres hores comencem a tenir problemes ja que les rodes s’han folrat amb el fang i el cotxe patina de costat a costat. Dins, tots amb tensió, ens agafem i ens mantenim en silenci tot i que les nostres mirades entrecreuades anticipen alguna situació alarmant. Per sort, després d’alguns ensurts  com caure dins d’un forat i quasi bolcar la furgoneta, només hem de baixar i omplir-nos de fang una sola vegada per empènyer l’automòbil en una pujada.















Tot seguit hem de reduir la velocitat pels nombrosos (babuins) micos que han baixat dels arbres i s’han posat a prendre el sol al mig de la carretera. En veiem de varies espècies i el conductor ens explica que són una mica agressius i molt lladres, de fet els pobles del costat tenen forces problemes per controlar-los. Els més menuts s’agafen amb força a la panxa o a l’esquena de la mare mentre caminen tot buscant un trosset de sol.

Uns km més, topem amb tres nens força mal vestits i alimentats. L’Stive, un dels acompanyants, portava una bossa amb roba vella i parem per donar-los alguna peça. Els nens es posen molt contents i  van provant-s’ho tot. De sobte, apareix la mare corrent amb un bastó i, amb la cara enfadada demana la seva part! Li donem una camisa pel seu marit i uns pantalons i la cara li canvia completament. Un cop arranquem ens segueixen corrent uns metres agraint-nos amb crits i rialles la roba que els havíem donat.

L’últim dia de ruta, quan ja em pensava que ho havia vist tot, una altra vegada en mig de la polseguera i el sol asfixiant comencem a veure moltes ombres que es convertien en cents de nens caminant sols, la majoria descalços, alguns amb algun llibre a la mà, alguns amb alguna motxilla, alguns sense res... però tots ben empolsegats d’aquesta terra vermella i suant de dalt a baix. Clarament sortien de l’escola però on era??? Igual que l’aigua, la majoria de nens havien de caminar cada dia entre 3 i 7 km per arribar a l’escola i una altra vegada per torna.  Em pregunto si jo aniria a l’escola si hagués de fer tants km..... Em pregunto si aniria a l’escola si hagués d’anar descalç... Em fixo amb una nena que no deu tenir més de 6 any que porta, imagino, el seu germà d’uns 4 anys i la seva germana d’uns 5, un a cada mà.



 

Ens quedem tots bocabadats i el conductor ens afirma que tots els pobles els passa el mateix, només les ciutats tenen més d’una escola i més propera.

Entrem de nou a una carretera asfaltada i, a pocs km ens endinsem cap el caos de la capital ugandesa, Kampala, on els embussos són habituals i ens passem hores parats...


(Traducción google) Regreso de otro viaje increíble donde las diferencias culturales, sociales, paisajísticas ... Otra vez son tan grandes que, el choque de mi vuelta a casa es bastante duro: ahora, caminando por carreras asfaltados de mi ciudad vuelvo impoluto en mi apartamento y me puedo sentar en el sofá a pensar con los infinitos caminos que hicimos recorrer por todo Uganda a pie, en moto (Boda-boda) con matados (buseta) y coche y que no nos dejaron indiferentes.


Cierro los ojos y viajo de nuevo al comienzo de mi viaje donde, dentro de un coche que apenas avanzaba entre soy y soy, sacaba la cabeza por la ventana, respiraba profundamente, miraba el verde de mi alrededor que resaltaba con el color rojo de la tierra africana y, vuelvo a sentir la libertad y la naturaleza que entra por todos mis sentidos, por cada uno de los poros de mi piel. Ya la echaba de menos y, sólo habían pasado 10 días desde que salí.

Nos dirigimos hacia el sur. Mirando a mi alrededor veo pasar km y km de diferentes tonalidades de verdes. Es maravilloso, color verde fuerte, color verde flojo, color verde turquesa ... me dicen que hay poblaciones que tienen más de 50 palabras para denominar el color verde y no me extraña, desde donde estamos nosotros hasta el horizonte sólo hay vegetación. De repente, uno de los zocos, me hace saltar y toco el hierro que pasa de lado a lado del techo. El golpe en la cabeza no es nada del otro mundo pero me hace prestar atención a la cantidad de gente que camina cerca de nuestra furgoneta. Gente mayor, gente joven, hombres, mujeres, niños. La polvareda hace que la silueta de cada individuo vaya aclarándose lentamente hasta pasar por nuestro lado y poder identificar quién es. Una sombra grande, ante nosotros, me hace pensar que hay un animal, probablemente una vaca, a pocos metros de nosotros, pero a medida que vamos avanzando me doy cuenta que es una bicicleta cargada con miles de plátanos amontonados! Tantos que el hombre no puede sentarse y camina al lado, empujándola paso a paso. Son las 16 horas y el calor es bastante intensa. Otra figura extraña aparece entre el polvo, creo que son tres personas ... dos de más bajitas y una fuerza alta. Me doy cuenta que a medida que nos acercamos se ponen en fila y se detienen, observando. Son dos niñas de no más de 10 años y una mujer. Las dos niñas llevan dos bidones de unos 3L llenos de agua en cada mano y la mujer lleva un muy grande en la cabeza y otro que había dejado en el suelo para saludar. Yo me las miro pero pasamos bastante rápido por su lado. Lo cierto es que no le doy mucha importancia hasta que el conductor, después de unos 10km me señala un pozo donde hay mucha gente haciendo cola y me dice que este pozo abastezca agua a todos los pueblos de la zona. No me sabe decir cuál es el pueblo más lejano pero me asegura que las dos niñas y la mujer que habíamos visto hacía ya un buen rato venían de este pozo.
El conductor para de golpe y, mientras la polvareda desaparecen, a nuestra derecha, sentimos un fuerte ruido de agua. Ante nosotros aparece un río enorme que baja entre rocas creando cascadas a una velocidad y fuerza impresionante. Hacemos alguna foto y seguimos adelante.
A medida que oscureciendo el día perdemos visibilidad y esto hace que reduzca la velocidad ya que los zocos del terreno, las personas y los animales que vamos encontrando, hacen que sea bastante probable un choque. Finalmente, en un pequeño pueblo de casas con tejado de hojas de palmera y paredes de barro decidimos pasar la noche.

Bien temprano por la mañana retomamos nuestro camino pero nos damos cuenta de que ha llovido lo que hace que no haya polvo pero si barro. Después de las primeras horas empezamos a tener problemas ya que las ruedas se han forrado con el barro y el coche patina de lado a lado. Dentro, todos con tensión, nos cogemos y nos mantenemos en silencio aunque nuestras miradas entrecruzadas anticipan alguna situación alarmante. Por suerte, después de algunos sustos como caer dentro de un agujero y casi volcar la furgoneta, sólo tenemos que bajar y llenarnos de barro una sola vez para empujar el automóvil en una subida.
A continuación debemos reducir la velocidad por los numerosos (------) monos que han bajado de los árboles y se han puesto a tomar el sol en medio de la carretera. En vemos de varias especies y el conductor nos cuenta que son un poco agresivos y muy ladrones, de hecho los pueblos del lado tienen bastantes problemas para controlarlos. Los más pequeños se agarran con fuerza a la barriga o en la espalda de la madre mientras caminan buscando un trocito de sol.
Unos km más, nos encontramos con tres niños bastante mal vestidos y alimentados. El Stive, uno de los acompañantes, llevaba una bolsa con ropa vieja y paramos para darles alguna pieza. Los niños se ponen muy contentos y probando lo todo. De repente, aparece la madre corriendo con un bastón y, con la cara enfadada pide su parte! Le damos una camisa para su marido y unos pantalones y la cara le cambia completamente. Una vez arrancamos nos siguen corriendo unos metros agradeciendo hacernos con gritos y risas la ropa que habíamos dado.
El último día de ruta, cuando ya pensaba que lo había visto todo, otra vez en medio de la polvareda y el sol asfixiante empezamos a ver muchas sombras que se convertían en cientos de niños caminando solos, la mayoría descalzos, algunos con algún libro en la mano, algunos con alguna mochila, algunos sin nada ... pero todos bien empolvados de esta tierra roja y sudando de arriba abajo. Claramente salían de la escuela pero dónde estaba??? Al igual que el agua, la mayoría de niños tenían que caminar cada día entre 3 y 7 km para llegar a la escuela y otra vez por regresa. Me pregunto si yo iría a la escuela si tuviera que hacer tantos km ..... Me pregunto si iría a la escuela si tuviera que ir descalzo ... Me fijo con una niña que no debe tener más de 6 año que lleva, imagino, su hermano de unos 4 años y su hermana de unos 5, uno en cada mano.
Nos quedamos todos boquiabiertos y el conductor nos dice que todos los pueblos les pasa lo mismo, sólo las ciudades tienen más de una escuela y más cercana.
Entramos de nuevo a una carretera asfaltada y, a pocos km entramos hacia el caos de la capital ugandesa, Kampala, donde los atascos son habituales y nos pasamos horas parados ...

No hay comentarios:

Publicar un comentario