Mapa del Món

jueves, 12 de mayo de 2016

Experiència a la comunitat Primavera de l’Ixcan - Esperiéncia a la Comunidad Primavera

Després de 9h de viatge des de la capital arribo al poble de Playa Grande d’Ixcan on només posar els peus a terra un senyor em toca l’esquena i em diu que m’estava esperant per anar a la comunitat.
Així doncs, amb el Pedro, pugem a un 4x4 taxista on estem de peu  amb deu persones a la part del pickup  ben agafats per no caure en cada sotrac del cotxe pel mal estat del camí de terra i roca.
Després d’una hora , arribem a la comunitat de Primavera on directament em porta a la direcció del diversificado. Allà conec el Feliciano, director d’aquesta branca que s’encarrega de l’educació de secundaria i batxillerat.
Decidim que em quedaré a casa del Pedro les dues primeres nits fins ubicar-me en un dels dos espais que tenen pels voluntaris i em designaran a  diferents famílies per anar a menjar un dia a cada casa.
Lacasa del Pedro està a  mig construir, és  de ciment i força gran doncs  va estar durant uns anys com  il·legal als Estats Units i va poder enviar diners fins que el van deportar.






A la casa hi viuen els seus 4 fills, un casat i amb un fill i la seva dona. Amb un dels fills i el Pedro anem a buscar uns sacs de blat quan ja és  quasi fosc del tot i aprofitem per tirar-nos al riu que passa a prop , el riu Chixoy que  sembla un riu cristal·lí tot i la poca llum. M’expliquen que cada dia les persones de la comunitat han de creuar-lo  per arribar a les terres d’agricultura que tenen a l’altra banda. Una barca de la comunitat per unes trenta persones i unes privades més petites descansen a la vora del riu.
De tornada a la casa fem bany de cubells per refrescar-nos de la calor sufocant i sopem els típics “frijoles liquids” les “tortillas” i suc, mentre el Pedro m’explica la seva aventura des que va sortir de Guatemala fins creuar la frontera  d’Estats Units.
A les 8 del matí , em reuneixo amb el Feliciano per mirar en quines classes puc ajudar als més grans. Una hora d’EF a la setmana i unes quantes més d’informàtica en diferents moments de cada tarda. Tot seguit arribo al centre de primària on fem una reunió amb tots els mestres i decidim que cada dia faré una sessió d’EF amb cada curs i el dilluns una classe informativa general pels propis mestres.
Per la tarda vaig a una reunió amb la CCPI (l’òrgan que dirigeix tota la comunitat) on em diuen on aniré a dormir i com s’organitzaran els meus àpats.



Passejo una estona veient com la gent juga a futbol i fa les seves feines fins tornar a casa del Pedro on rento la roba a mà, em  banyo  a cubells i explico històries d’aventures mentre sopo amb ells.
Durant el cap de setmana m’assignen dormir al “centro de capacitación” un centre per reunions i on també hi ha una sala amb llits per acollir uns 20 voluntaris. Tot i que el centre fa una mica de “yu-yu”, no disposa d’aigua i té  poca llum hi ha mosquiteres per dormir. Al segon pis col·loco una taula al passadís per treballar i des d’aquí puc veure un dels camps de futbol.
També m’assignen una família cada dia per anar a esmorzar, dinar i sopar. Després d’un matí preparant classes em passo la tarda amb la Luci,la Wendy i la Silivia al riu: filla i nebodes del Pedro. I abans que es faci fosc rento la roba i em banyo en el recinte d’aigua que té la família.
El diumenge passejo pel sector 2 de la comunitat, visito una església catòlica i una evangelista i després em reuneixo amb el Javier, el professor de 22 anys que intenta ensenyar informàtica a alumnes de 17 a 25 anys i a qui  donaré un cop de mà amb un parell d’assignatures. També desgrano blat de moro amb ell i la seva família i m’expliquen la seva experiència a la guerra i com han anat avançant fins el dia d’avui. Finalment acabo anant a una altra banda del riu a pescar amb alguns dels germans del Javier. Jo no aconsegueixo res de res però ells amb un petit ham lligat amb nailon i unes trampes amb botelles de vidre aconsegueixen treure uns  peixets que diuen que estan ben bons fregits.
També em dóna temps d’assistir una estona a una de les reunions obertes dels pares i professors del “diversificado”... força interessant tot i que no tinc clar que arribessin a cap decisió final. I abans de fer-se fosc jugo un partit de futbol amb un equip que es diu “unión juvenil” que tot i perdre em demanen si els puc entrenar durant els dies que estic a la comunitat.
Ja per la nit, després del rutinari bany i rentat de roba m’inviten a sopar ”temales” (també fets de blat) a casa de la mare de la dona del Pedro ja que és l’aniversari d’una de les seves filles.
El dilluns és el meu primer dia real de treball. De 10 a 12 realitzo una sessió teòric-pràctica amb els mestres de l’escola de primària. El cert és que la part teòrica (com sol passar) se’ls veu força avorrits a la majoria però a la part pràctica s’ho passen força bé, podem fer reflexions interessants i alguns encara volien seguir després de finalitzar el temps.
Després de dinar amb  la família corresponent (totes són molt agraïdes i després de trencar el gel pregunten i t’expliquen coses interessants) treballo una estona i torno a canviar-me de casa de nou a la del Pedro però en una altra habitació ja que a ell no li semblava bé que no tingués aigua en el centre. Igualment em quedo amb el meu súper despatx en el passadís del centre per treballar de dia.
A la nit, sopant, un dels fills que va a la universitat em demana consell per resoldre les equacions que li han encarregat de deures i sense adonar-me’n ja havia acceptat fer-li classes particulars una estona cada dia... ja no sé d’on treure el temps!!!!





El dissabte marxem d’excursió amb el Pedro, la Lidia i la seva filla petita Luci a la Laguna Lachua. Un llac que està dins d’una reserva natural a una hora i mitja de Primavera. Acompanyar-me es un esforç econòmic que la família realitza i és d’agrair.
Després de passar per Playa Grande per comprar menjar per endur-nos,  arribem a l’entrada del parc i comencem a caminar durant una hora fins arribar a un petit mirador des d’on es veu el llac d’aigua transparent que canvia de color verdós i blau més intens segons la profunditat. Allà parem a menjar i després fem camí 30min més fins arribar a l’únic punt on està permès banyar-se. Som dels primers en arribar pel que ens permet gaudirr al màxim d’aquest espai natural. Tot i haver la prohibició d’allunyar-se gaire de la costa degut a que hi ha cocodrils podem veure bancs de peixos i com, des de sota l’aigua, a uns 20 metres de la costa la “laguna” es fa profunda de manera sobtada com un forat sense fi. Realment sembla com si s’hagués creat degut a un meteorit però la falta d’informació que tenen i el poc interès científic que donen en aquetes àrees fa que sigui una incògnita.
Passada una estona arriben diferents grups d’estudiants i per mi perd una mica la màgia el lloc. Ja per la tarda fem camí de tornada amb l’últim 4x4 que va des de Playa fins a la comunitat. Allà un home mig begut recorda les seves experiències de la guerra i la seva aventura recent anant a treballar en camps de conreu dels “patrones” com el govern als aconsella que facin. “He ido a sufrir durante 6 meses, todo lo que cuentan es mentira” afirma mig plorant degut a l’explotació i males condicions en les que ha passat els últims sis mesos.


Ja a casa el Pedro em dóna  la beguda que destil·len a la zona i fins tard (12h) em segueix explicant històries de la guerra.
Diumenge se m’acumula la feina ja que dos equips femenins de futbol em demanen que les entreni... tot i no saber d’on treure les hores ja que a partir de les 19 és fosc i no hi ha llum,  trec el temps d’on no puc.
La rutina setmanal torna a començar, cada vegada amb més calor. Degut això, les classes a primària es fan una mica més feixugues a la segona hora, les d’informàtica acabem tots amb la samarreta ben suada i les altres classes  es realitzen sota l’ombra dels arbres.
Segueixo de casa en casa coneixent diferents famílies, les seves experiències i algunes paraules dels diferents idiomes que parlen.
El dijous per la tarda, el meu únic moment lliure un dels homes d’una família, Sebastián, em proposa que l’acompanyi a una comunitat veïna on ell treballa d’infermer. Passem em moto per camins de pedres ben complicats i a mesura que ens allunyem les petites comunitats es van veient més pobres que les de Primavera. Cases fetes de fusta amb teulada de fulla, escoles encara més precàries, centres de salut sense material...
Arribem a una altre comunitat a una hora en moto (San Juan Chactela) on el Sebastian m’ensenya la seva farmàcia privada (una barraca de fusta de 4 x 3 m2 com a molt però ja tenia més medicaments que “l’ambulatori” general i públic de la comunitat.
Seguit d’allà ens arribem al riu pròxim on hi ha petits salts d’aigua que es van endinsant muntanya amunt fins perdre’ls de vista. Allà mateix baixa la gent de la comunitat o de les cases veïnes a rentar la roba, refrescar-se de la calor, jugar amb l’aigua i banyar-se. Tothom es sorprèn de veure’m i no és d’estranyar doncs en aquestes comunitats tan allunyades ja no hi arriba ningú. De fet ningú parlava castellà sinó que únicament Quítxua.
Així que amb les paraules que el Sebastián m’ensenya saludo i m’acomiado de la gent com puc.
De tornada en  Sebastián m’explica que totes aquestes comunitats veïnes de Primavera formaven part de l’exèrcit... doncs eren els mateixos contra qui lluitaven no fa tants anys. Ell mateix com a guerriller n’havia matat alguns i li havien matat al pare a l’ inici de la guerra.
A la pregunta de: Com us sentiu o podeu conviure uns amb els altres? Simplement em contesta que és el que hi ha, que al començament els dos grups tenien por de moure’s sols ja que desconfiaven els uns dels altres,però que ara ja no. També m’explica que tota aquesta gent era molt inculta i que simplement els hi deien que havien de matar-los perquè sinó els matarien a ells i complien les ordres sense saber realment el per què ho feien.
Finalment també donem una volta per la comunitat de les Flores on la dona del Sebastián també té una altra mini farmàcia. Allà m’ensenyen l’escola que són quatre fustes i quatre làmines i m’expliquen que fa uns anys estava en una altra zona i que un terratrèmol la va destruir. El govern els va dir que els ajudava a reconstruir-la però que només hi havia fons per les làmines metàl·liques i el terra. La gent de la comunitat va pagar les làmines de fusta i la van construir... cada dia surt per les notícies els casos de corrupció política i els milions que  roben els polítics.
El cap de setmana aprenc a fer polseres, entreno a dos equips femenins i jugo un torneig de futbol 7 a les 11 del migdia on casi m’hi quedo de la calor que feia.
Una tarda vaig al riu amb el Xas, el fill del Pedro i després de jugar una estona a tirar-nos des d’una liana al riu, baixem amb una càmera de roda de camió inflada riu avall. Uns 40min de “tubbing” pel riu Chixoy relaxadament i amb unes vistes  naturals fantàstiques.
Una nit hi ha un incident a la comunitat ja que un noi roba un mòbil i l’enganxen. Oportunitat que em dóna a veure com s’organitzen en aquestes situacions ja que tenen un òrgan autònom per solucionar els conflictes sense haver d’anar a Playa Grande on ja s’aplica la normativa general del país. Així que m’expliquen que quan hi ha el conflicte s’avisen d’immediat als alcaldes de la comunitat que fan de jutges. En primera instancia valoren si el cas es suficientment greu per portar-lo a Playa o si poden fer-se’n càrrec ells. Tot seguit es presenten els fets i s’arriba a una solució ataconada. En aquest cas concret, com que havia succeït de nit es va decidir engarjolar el noi en una espècia de cela que hi ha al centre de la comunitat fins l’endemà per reunir-se i fer el “judici”.
Els meus tres últims dies els passo ben ocupat treballant, aprofitant el temps amb la gent i acomiadant-me de cada amic i família que m’havien acollit a casa seva.




L’últim dia, els membres principals de la CCPI, el director del diversificado i el de primària, junt amb la família del Pedro em preparen un sopar sorpresa per acomiadar-me, allà parlem una estona sobre la meva experiència, m’agraeixen tota la meva participació i esforç i em regalen un morrón (peça de roba estil bossa tradicional fet a mà) i un diploma!
Ja tard, acabo de fer la motxilla i vaig a dormir. Les sorpreses no han acabat! Ja que, 5min abans de les quatre (hora que m’havia d’aixecar) em desperten un grup de nois i noies amb guitarres cantant cançons de comiat, entre aquestes la de “Que tinguem sort” de Lluís Llach en català (que deurien  aprendre d’algun altre voluntari).

Un final molt emocionant que acaba amb grans abraçades i la meva  sortida  cap a Ciudad de Guatemala. Tot un altre dia de viatge llarg, pesat i calorós per arribar a casa l’Aida.




(Traducción Google) Después de 9 de viaje desde la capital llego al pueblo de Playa Grande de Ixcán donde sólo poner los pies en el suelo un señor me toca la espalda y me dice que me estaba esperando para ir a la comunidad.
Así pues, con el Pedro, subimos a un 4x4 taxista donde estamos de pie con diez personas a la parte del pickup bien cogidos por no caer en cada bache del coche por el mal estado del camino de tierra y roca.
Después de una hora, llegamos a la comunidad de Primavera donde directamente me lleva a la dirección del diversificado. Allí conozco el Feliciano, director de esta rama que se encarga de la educación de secundaria y bachillerato.
Decidimos que me quedaré en casa de Pedro las primeras dos noches hasta ubicarse en uno de los dos espacios que tienen los voluntarios y me designarán a diferentes familias para ir a comer un día en cada casa.
Lacasa de Pedro está a medio construir, es de cemento y bastante grande pues estuvo durante unos años como il • legal en los Estados Unidos y pudo enviar dinero hasta que el deportaron.
En la casa viven sus 4 hijos, uno casado y con un hijo y su mujer. Con uno de los hijos y el Pedro vamos a buscar unos sacos de trigo cuando ya es casi oscuro del todo y aprovechamos para tirarnos al río que pasa cerca, el río Chixoy que parece un río cristalino • lí pesar de la poca luz. Me cuentan que cada día las personas de la comunidad deben cruzarlo para llegar a las tierras de agricultura que tienen al otro lado. Una barca de la comunidad por unas treinta personas y unas privadas más pequeñas descansan en la orilla del río.
De vuelta a la casa hacemos baño de cubos para refrescarnos del calor sofocante y cenamos los típicos "frijoles líquidos" las "tortillas" y jugo, mientras Pedro me cuenta su aventura desde que salió de Guatemala hasta cruzar la frontera de Estados Unidos.
A las 8 de la mañana, me reúno con el Feliciano para mirar en qué clases puedo ayudar a los más grandes. Una hora de EF a la semana y unas cuantas más de informática en diferentes momentos de cada tarde. Seguidamente llego al centro de primaria donde hacemos una reunión con todos los maestros y decidimos que cada día haré una sesión de EF con cada curso y el lunes una clase informativa general por los propios maestros.
Por la tarde voy a una reunión con la CCPI (el órgano que dirige toda la comunidad) donde me dicen donde iré a dormir y como se organizarán mis comidas.
Paseo un rato viendo como la gente juega al fútbol y hace sus trabajos hasta volver a casa de Pedro donde lavo la ropa a mano, me baño en cubos y cuento historias de aventuras mientras ceno con ellos.
Durante el fin de semana me asignan dormir en "centro de capacitación" un centro para reuniones y donde también hay una sala con camas para acoger unos 20 voluntarios. Aunque el centro hace un poco de "yu-yu", no dispone de agua y tiene poca luz hay mosquiteras para dormir. En el segundo piso col • loco una mesa en el pasillo para trabajar y desde aquí puedo ver uno de los campos de fútbol.
También me asignan una familia cada día para ir a desayuno, almuerzo y cena. Después de una mañana preparando clases me paso la tarde con Luci, Wendy y la Silivia al río: hija y sobrinas de Pedro. Y antes de que oscurezca lavo la ropa y me baño en el recinto de agua que tiene la familia.
El domingo paseo por el sector 2 de la comunidad, visito una iglesia católica y una evangelista y luego me reúno con Javier, el profesor de 22 años que intenta enseñar informática a alumnos de 17 a 25 años y al que daré una mano con un par de asignaturas. También desgrano maíz con él y su familia y me cuentan su experiencia en la guerra y cómo han ido avanzando hasta el día de hoy. Finalmente termino yendo a otra parte del río a pescar con algunos de los hermanos de Javier. Yo no consigo nada de nada pero ellos con un pequeño anzuelo atado con nailon y unas trampas con botellas de vidrio consiguen sacar unos pececillos que dicen que están bien buenos fritos.
También me da tiempo de asistir un rato en una de las reuniones abiertas de los padres y profesores del "diversificado" ... bastante interesante aunque no tengo claro que llegaran a ninguna decisión final. Y antes de oscurecer juego un partido de fútbol con un equipo que se llama "unión juvenil" que a pesar de perder me preguntan si los puedo entrenar durante los días que estoy en la comunidad.
Ya por la noche, tras el rutinario baño y lavado de ropa me invitan a cenar "temales" (también hechos de trigo) en casa de la madre de la mujer de Pedro ya que es el cumpleaños de una de sus hijas .
El lunes es mi primer día real de trabajo. De 10 a 12 realizo una sesión teórico-práctica con los maestros de la escuela de primaria. Lo cierto es que la parte teórica (como suele ocurrir) se les ve bastante aburridos en la mayoría pero en la parte práctica se lo pasan muy bien, podemos hacer reflexiones interesantes y algunos todavía querían seguir tras finalizar el tiempo.
Después de comer con la familia correspondiente (todas son muy agradecidas y tras romper el hielo preguntan y te cuentan cosas interesantes) trabajo un rato y vuelvo a cambiarme de casa de nuevo a la de Pedro pero en otra habitación ya que a él no le parecía bien que no tuviera agua en el centro. Igualmente me quedo con mi súper despacho en el pasillo del centro para trabajar de día.
Por la noche, cenando, uno de los hijos que va a la universidad me pide consejo para resolver las ecuaciones que le han encargado de deberes y sin darme cuenta ya había aceptado darle clases particulares un rato cada día ... ya no sé de dónde sacar el tiempo !!!!
El sábado nos vamos de excursión con Pedro, la Lidia y su hija pequeña Luci en la Laguna Lachua. Un lago que está dentro de una reserva natural en una hora y media de Primavera. Acompañarme es un esfuerzo económico que la familia realiza y es de agradecer.
Después de pasar por Playa Grande para comprar comida para llevarnos, llegamos a la entrada del parque y empezamos a caminar durante una hora hasta llegar a un pequeño mirador desde donde se ve el lago de agua transparente que cambia de color verdoso y azul más intenso según la profundidad. Allí paramos a comer y después caminamos 30min más hasta llegar al único punto donde está permitido bañarse. Somos los primeros en llegar por lo que nos permite gaudirr al máximo de este espacio natural. A pesar de haber la prohibición de alejarse demasiado de la costa debido a que hay cocodrilos podemos ver bancos de peces y cómo, desde debajo del agua, a unos 20 metros de la costa la "laguna" se hace profunda manera repentina como un agujero sin fin. Realmente parece como si se hubiera creado debido a un meteorito pero la falta de información que tienen y el poco interés científico que dan en estos áreas hace que sea una incógnita.
Pasado un rato llegan diferentes grupos de estudiantes y para mí pierde un poco la magia el lugar. Ya por la tarde hacemos camino de vuelta con el último 4x4 que va desde Playa hasta la comunidad. Allí un hombre medio bebido recuerda sus experiencias de la guerra y su aventura reciente yendo a trabajar en campos de cultivo de los "patrones" como el gobierno a los aconseja que hagan. "He ido a sufrir durant 6 meses, todo el que cuentan es mentira" afirma medio llorando debido a la explotación y malas condiciones en las que ha pasado los últimos seis meses.
Ya en casa Pedro me da la bebida que destila • instalan en la zona y hasta tarde (12h) me sigue contando historias de la guerra.
Domingo se me acumula el trabajo ya que dos equipos femeninos de fútbol me piden que las entrene ... aunque no saber de dónde sacar las horas ya que a partir de las 19 es oscuro y no hay luz, saco el tiempo de donde no puedo.
La rutina semanal vuelve a empezar, cada vez con más calor. Debido esto, las clases en primaria se hacen un poco más pesadas en la segunda hora, las de informática acabamos todos con la camiseta bien sudada y las otras clases se realizan bajo la sombra de los árboles.
Sigo de casa en casa conociendo diferentes familias, sus experiencias y algunas palabras de los diferentes idiomas que hablan.
El jueves por la tarde, mi único momento libre uno de los hombres de una familia, Sebastián, me propone que le acompañe a una comunidad vecina donde él trabaja de enfermero. Pasamos me moto por caminos de piedras bien complicados y a medida que nos alejamos las pequeñas comunidades se van viendo más pobres que las de Primavera. Casas hechas de madera con tejado de hoja, escuelas aún más precarias, centros de salud sin material ...
Llegamos a otra comunidad a una hora en moto (San Juan Chactela) donde el Sebastian me enseña su farmacia privada (una choza de madera de 4 x 3 m2 como mucho pero ya tenía más medicamentos que "el ambulatorio" general y público de la comunidad .
Seguido de allí llegamos al río cercano donde hay pequeños saltos de agua que se van adentrando montaña arriba hasta perderlos de vista. Allí mismo baja la gente de la comunidad o de las casas vecinas a lavar la ropa, refrescarse del calor, jugar con el agua y bañarse. Todo el mundo se sorprende de verme y no es de extrañar pues en estas comunidades tan alejadas ya no llega nadie. De hecho nadie hablaba castellano sino que únicamente Quechua.
Así que con las palabras que el Sebastián me enseña saludo y me despido de la gente como puedo.
De vuelta en Sebastián me cuenta que todas estas comunidades vecinas de Primavera formaban parte del ejército ... pues eran los mismos contra quienes luchaban no hace tantos años. Él mismo como guerrillero había matado algunos y le habían matado al padre al inicio de la guerra.
A la pregunta de: ¿Cómo se siente o puede convivir unos con otros? Simplemente me contesta que es lo que hay, que al principio los dos grupos tenían miedo de moverse solos ya que desconfiaban unos de otros, pero que ahora ya no. También me cuenta que toda esta gente era muy inculta y que simplemente les decían que tenían que matarlos porque sino los matarían a ellos y cumplían las órdenes sin saber realmente el por qué lo hacían.
Finalmente también damos una vuelta por la comunidad de las Flores donde la mujer del Sebastián también tiene otra mini farmacia. Allí me enseñan la escuela que son cuatro maderas y cuatro láminas y me cuentan que hace unos años estaba en otra zona y que un terremoto la destruyó. El gobierno les dijo que les ayudaba a reconstruirla pero que sólo había fondos para las láminas metálicas • licas y el suelo. La gente de la comunidad pagó las láminas de madera y la construyeron ... cada día sale por las noticias los casos de corrupción política y los millones que roban los políticos.
El fin de semana aprendo a hacer pulseras, entreno a dos equipos femeninos y juego un torneo de fútbol 7 a las 11 del mediodía donde casi me quedo del calor que hacía.
Una tarde voy al río con el Xas, el hijo de Pedro y después de jugar un rato a tirarnos desde una liana en el río, bajamos con una cámara de rueda de camión hinchada río abajo. Unos 40min de "tubbing" por el río Chixoy relajadamente y con unas vistas naturales fantásticas.
Una noche hay un incidente en la comunidad ya que un chico roba un móvil y la pegan. Oportunidad que me da a ver cómo se organizan en estas situaciones ya que tienen un órgano autónomo para solucionar los conflictos sin tener que ir a Playa Grande donde ya se aplica la normativa general del país. Así que me cuentan que cuando existe el conflicto se avisan de inmediato a los alcaldes de la comunidad que hacen de jueces. En primera instancia valoran si el caso es suficientemente grave para llevarlo a Playa o si pueden hacerse cargo de ellos. A continuación se presentan los hechos y se llega a una solución ataconada. En este caso concreto, como que había sucedido la noche se decidió encarcelar al chico en una especie de celda que hay en el centro de la comunidad hasta el día siguiente para reunirse y hacer el "juicio".
Mis tres últimos días los paso bien ocupado trabajando, aprovechando el tiempo con la gente y despidiéndome de cada amigo y familia que me habían acogido en su casa.
El último día, los miembros principales de la CCPI, el director del diversificado y el de primaria, junto con la familia de Pedro me preparan una cena sorpresa para despedirme, allí hablamos un rato sobre mi experiencia, me agradece toda mi participación y esfuerzo y me regalan un morrón (prenda estilo bolsa tradicional hecho a mano) y un diploma!
Ya tarde, acabo de hacer la mochila y voy a dormir. Las sorpresas no han terminado! Ya que, 5min antes de las cuatro (hora de que me tenía que levantar) me despiertan un grupo de chicos y chicas con guitarras cantando canciones de despedida, entre ellas la de "Que tengamos suerte" de Lluís Llach en catalán (que deberían aprender de algún otro voluntario).
Un final muy emocionante que termina con grandes abrazos y mi salida hacia Ciudad de Guatemala. Todo otro día de viaje largo, pesado y caluroso para llegar a casa Aida

No hay comentarios:

Publicar un comentario