Mapa del Món

jueves, 29 de octubre de 2015

El sud de Laos - El sur de Laos

6 – 10 - 2015

Em dirigeixo cap el sud de Laos, a les anomenades 4000 illes. Per arribar-hi una odissea de tuk-tuk, 2 busos nocturns (un d’ells compartint llit amb un home coreà), un minibus, i una llanxa... Finalment arribo a Don Det, la illa principal d’allotjament dels motxillers, on he decidit passar-hi uns quants dies en plan relax.
Just a l’arribar, conec a un noi de Canadà amb qui decidim compartir habitació. El, Trevin, un noi una mica particular, amb més de 10 llibres (sobre plantes, antropologia, guerres i ciència ficció) dins la motxilla, fumant marihuana tot el dia i fent vida contemplativa.
Visitar la illa per lliure em surt força car, així que opto per agafar un tour de kayak tot un dia per veure un parell de cascades, l’illa de Don Khon i veure  dofins.
Així doncs l’endemà participo d’aquests tours que tan poc m’agraden fer (pels taiming que tenen i per haver de compatir moments amb grups massificats de turistes). Però  tinc sort, no només pel dia esplèndid que  fa sinó perquè només som un grup de 6 persones (alemanys, Italians i Holandesos). Comencem a navegar amb el Kayak pel Mekong fins arribar a la primera illa on fem una petita caminada fins arribar a l’anomenada Tad Somphamit waterfull (més que una cascada semblen uns ràpids). Ens deixen 10min i seguim caminant fins agafar de nou el Kayak i remar fins davant d’una altra illa que ja correspon a Camboya. En aquesta zona hi viuen uns dofins en perill d’extinció, de fet només n’hi ha una vintena. En veiem uns quants treure l’aleta i passejar-se a prop nostre. El més curiós d’aquest dofins és que no tenen nas. Tot seguit ens fem un bany i dinem alguna cosa a la illa camboyana. On també juguem una mica a futbol amb uns nens d’allà.
De nou al kayak remem fins a una tercera illa on ens espera un tuk tuk que ens transporta fins a les cascades de Khon Phapheng. Aquestes diuen que són les més grans d’Àsia però realment són les més llargues... altra vegada semblen uns ràpids més pronunciats. Em sento decepcionat... em fixo que hi ha uns cables que les travessen. Recordo un dels documentals que havia vist a Barcelona i estic segur que estaven gravats allà. Aquests cables els utilitzen els pescadors per creuar els rius a temporada de pluges per anar d’ illeta a illeta a pescar. Ho pregunto i,afectivament, és això. Realment  em va sorprendre bastant i  tenia ganes de veure-ho així que pregunto si hi ha pescadors per allí. Em diuen que fins el capvespre no passa ningú però el nostre guia fa la broma que ell ha passat varies vegades. No necessito més, em faig una mica insistent fins que accepta a passar una vegada per un dels cables. Passa amb facilitat, només amb un cable pels peus i un altre per les mans, a sota els ràpids corren amb força. Imagino els pescadors passat d’ illa en illa, carregats amb el peix, i les xarxes, arriscant la vida en cada passa per l’estret cablejat. Quan torna em deixa provar-ho només a el començament. Sense gens d’estil i amb moviment pendulars pujo i m’aguanto com puc avançant no més de tres o quatre passes... encara em sembla més increïble l’habilitat que tenen.




De tornada ens deixen en un punt on agafem de nou el kayak fins arribar a Don Det, la nostra illa. Allà, just abans de la posta de sol, ens ajuntem amb alguns del grup a fer unes cerveses en una de les terrasses, escoltant música.

Em desperto cap a les 7 després d’una nit de tormenta. El dia està clar i decideixo que per fi em toca fer un dia de relax, un dia de no fer res així que només camino una mica, escolto música i gec a l’hamaca a  xerrar amb el meu company canadenc.
El dia més interessant és quan intento creuar nedant des de la nostra illa a la següent, uns 800metres. Un fracàs ja que la corrent del riu és bastant forta i gastem la majoria de les nostres forces en fer els primers 40metres fins a unes plantes que sobresortien i on ens resguardaven una mica de la corrent.
Un altre dia el passo passejant per tota la illa, veient com la gent local viu, com els nens juguen o treballen, els camps d’arròs, els búfals d’aigua, les diferents casetes, les barques, el riu, parlant amb un portuguès sobre els problemes europeus, els canvis socials...
Finalment decideixo partir cap a Pakse, en Trevin decideix venir amb mi ja que li motiva la idea de fer una ruta en moto d’uns 4 dies pel Bolaven de Plateau.
Arribats a Pakse i ja amb allotjament trobat, donem una volta pel mercat...Pakse no és una ciutat amb gaire encant però serveix de punt de partida per molts viatgers tant per anar cap Bolavent, com a les 4000 illes, com per creuar la frontera cap a Thailandia.




Pel matí, agafem la moto i ens disposem a fer la ruta de 344km. La primera parada és a la cascada de Tad Pasuan. És un complex bastant turístic amb un parell de cascades d’aigües maques. Allà esmorzem allunyats de la multitud i amb bones vistes als salts d’aigua.
La relació amb el Trevin a mesura que passen els dies és més interessant. És un noi que encara no ha acabat els estudis però està molt implicat amb tots els problemes socials a nivell mundial i té molta energia en discutir i buscar solucions per canviar el sistema. També li fascina la sostenibilitat, les granges orgàniques... així que les converses són interessants i em van genial per practicar l’anglès.
La segona parada ja és a on volem fer nit, a Tad Lo. Una petita població al voltant de tres cascades. Trobem uns bungalows econòmics i decidim fer-hi dues nits. Tad Hang és la primera de les cascades que podem apreciar des d’un pont, Tad Lo està situada una miqueta més amunt i allà, en el mateix riu és on els locals, i l’endemà nosaltres, es dutxen. Caminant trobem una espècie d’escala feta amb troncs i mig abandonada, recoberta de vegetació que ens permet baixar fins just davant de Tad Lo i contemplar l’energia amb que l’aigua cau.
L’endemà pel mati, després de la dutxa al riu, ens arribem fins al mercat local on comprem “sweetie things” per acompanyar el cafè tal com he anat fent en tot Laos.
També ens arribem fins la tercera cascada, Tad Soung. Després de caminar no més d’un km per un camí no gaire clar, arribem davant una paret enorme d’uns 250m d’altura on des de la part dreta cau el riu per seguir el seu transcurs.
Des d’allà baix veiem que hi ha gent a la part d’ dalt del precipici i preguntem la manera d’arribar-hi. Quan ho aconseguim, per mi, és una de les cascades més impressionants que he pogut veure, no pel cabal d’aigua ni per la seva altura, sinó per estar assentats, amb les cames penjant veien unes vistes espectaculars, a uns 250m d’altura i escoltant l’aigua caure amb força i picar amb les roques d’ a baix de tot. 
A la nit anem a un restaurant local on després de sopar i fer broma amb la gent de la casa (la majoria de gent viu en el mateix establiment), es posen a sopar ells i ens conviden  de nou a sopar. Amb un parell de paraules que sabíem nosaltres de Lao i un parell de paraules que ells sabien d’anglès ens intentem fer entendre i riem una bona estona.
Al dia següent seguim la ruta i parem a un dels poblats ètnics que més m’han sorprès aquí a Laos. La gent tenia unes faccions característiques i tant els nens com els adults fumaven una espècie de pipa amb aigua dins i tabac. Fent una volta, una de les nenes de no més de 12 anys em deixa provar una pipada. Havia llegit que en aquest poble la gent es crea des de jove el seu propi taüt i el tenen guardat a la part de sota de les cases. Tot i això i, intentant fixar-m’hi força, no vaig poder veure’n cap.
El paisatge muntanyós i amb molts arbres el deixem enredera i travessem uns km de camps de conreu i arròs fins arribar a Sekong. Una població una mica més gran però sense cap atractiu on només ens passegem pel mercat i mengem alguna cosa. Seguim uns quants km fins a trobar un altre complex a mig construir on hi ha la cascada Tad Heua Khon i  decidim passar la nit amb tenda. En aquesta cascada també ens podem banyar i matem el temps jugant el nou joc de cartes canadenc que en Trevin em va ensenyar, el“Cribe”.
Durant la nit plou i al matí esperem trobar la ruta en mal estat i amb fang però per sort , la ruta fa poc que es va restaurà i el camí és fàcil. Ens parem a una altra cascada,Tad Katamtok. No hi ha cap complex construït pel que està totalment,  en mig de la naturalesa i sortint del verd de les muntanyes.
 Tornem a iniciar una ruta amb arbres, vegetació abundant i més fresqueta fins arribar a Paksong on ens costa bastant trobar un allotjament econòmic. Aquesta sona és una de les més importants en plantació de café.






Finalment tornem al hostel i ens trobem un grup d’homes tailandesos que  ens conviden a cuinar i sopar amb ells. Prenem força cervesa junt amb Laab (menjar típic de Laos) amb arrós i tot, tot, tot, super picant... de fet crec que és la vegada que he menjat més picant... suant i amb la boca bullint vaig a dormir i encara després de  24h no em recupero del tot.
L’últim dia de ruta només tenim temps de fer una parada a les cascades de Tad Fan. És un hotel amb vistes a un parell de salts d’aigua bastant impactants que neixen de la mateixa muntanya i cauen per una vall fins no poder veure el final.



Un cop a Pakse, deixem la moto i tornem al nostre hostel on coneixem uns Australians i uns Italians amb qui passem una bona estona parlant. A la nit anem a sopar i a fer cervesetes fins tornar al hostel on el propietari ens fa brindar de nou amb whsky de laos (molt dolent).
Al matí és hora de comiats. Ell agafa el bus cap a Camboya i  jo em quedo unes hores més per Pakse i marxo cap a Tailandia, Ubon on, en principi m’espera la meva primera experiència couchsurfing d’Àsia.



6-10 - 2015

(Traducción Google) Me dirijo hacia el sur de Laos, a las llamadas 4000 islas. Para llegar una odisea de tuk-tuk, 2 buses nocturnos (uno de ellos compartiendo la cama con un hombre coreano), un minibus, y una lancha ... Finalmente llego a Don Det, la isla principal de alojamiento de los mochileros , donde he decidido pasar unos días en plan relax.
Justo al llegar, conozco a un chico de Canadá con quien decidimos compartir habitación. El, Trevin, un chico un poco particular, con más de 10 libros (sobre plantas, antropología, guerras y ciencia ficción) en la mochila, fumando marihuana todo el día y haciendo vida contemplativa.
Visitar la isla por libre me sale bastante caro, así que opto por tomar un tour de kayak todo un día para ver un par de cascadas, la isla de Don Khon y ver delfines.
Así pues al día siguiente participo de estos tours que tan poco me gustan hacer (por taiming que tienen y por tener que compartir momentos con grupos masificados de turistas). Pero tengo suerte, no sólo para el día espléndido que hace sino porque sólo somos un grupo de 6 personas (alemanes, Italianos y Holandeses). Empezamos a navegar con el Kayak por el Mekong hasta llegar a la primera isla donde hacemos una pequeña caminata hasta llegar a la llamada Tad Somphamit waterfull (más que una cascada parecen unos rápidos). Nos dejan 10min y seguimos caminando hasta coger de nuevo el Kayak y remar hasta delante de otra isla que ya corresponde a Camboya. En esta zona viven unos delfines en peligro de extinción, de hecho sólo hay una veintena. Vemos unos cuantos sacar la aleta y pasearse cerca de nosotros. EL más curioso de este delfines es que no tienen la nariz. A continuación nos damos un baño y comemos algo en la isla camboyana. Donde también jugamos un poco al fútbol con unos niños de allí.
De nuevo el kayak remamos hasta una tercera isla donde nos espera un tuk tuk que nos transporta hasta las cascadas de Khon Phapheng. Estas dicen que son las más grandes de Asia pero realmente son las más largas ... otra vez parecen unos rápidos más pronunciados. Me siento decepcionado ... me fijo que hay unos cables que las atraviesan. Recuerdo uno de los documentales que había visto en Barcelona y estoy seguro de que estaban grabados allí. Estos cables los utilizan los pescadores para cruzar los ríos en temporada de lluvias para ir de manzana a manzana a pescar. Lo pregunto y, afectivamente, es eso. Realmente me sorprendió bastante y tenía ganas de verlo así que pregunto si hay pescadores por allí. Me dicen que hasta el atardecer no pasa nadie pero nuestro guía hace la broma que él ha pasado varias veces. No necesito más, me hago un poco insistente hasta que acepta a pasar una vez por uno de los cables. Pasa con facilidad, sólo con un cable por los pies y otro para las manos, abajo los rápidos corren con fuerza. Imagino los pescadores pasado de isla en isla, cargados con el pescado, y las redes, arriesgando la vida en cada paso por el estrecho cableado. Cuando vuelve me deja probarlo sólo en el comienzo. Sin nada de estilo y con movimiento pendulares subo y me aguanto como puedo avanzando no más de tres o cuatro pasos ... todavía me parece más increíble la habilidad que tienen.
De vuelta nos dejan en un punto donde tomamos de nuevo el kayak hasta llegar a Don Det, nuestra isla. Allí, justo antes de la puesta de sol, nos juntamos con algunos del grupo a hacer unas cervezas en una de las terrazas, escuchando música.

Me despierto hacia las 7 después de una noche de tormenta. El día está claro y decido que por fin me toca hacer un día de relax, un día de no hacer nada así que sólo ando un poco, escucho música y chaqueta en la hamaca a charlar con mi compañero canadiense.
El día más interesante es cuando intento cruzar nadando desde nuestra isla a la siguiente, unos 800metres. Un fracaso ya que la corriente del río es bastante fuerte y gastamos la mayoría de nuestras fuerzas en hacer los primeros 40metres hasta unas plantas que sobresalían y donde nos resguardaban un poco de la corriente.
Otro día el paso paseando por toda la isla, viendo como la gente local vive, como los niños juegan o trabajan, los campos de arroz, los búfalos de agua, las diferentes casetas, las barcas, el río, hablando con un portugués sobre los problemas europeos, los cambios sociales ...
Finalmente decido partir hacia Pakse, en Trevin decide venir conmigo ya que le motiva la idea de hacer una ruta en moto de unos 4 días por Bolaven de Plateau.
Llegados a Pakse y ya con alojamiento encontrado, damos una vuelta por el mercado ... Pakse no es una ciudad con mucho encanto pero sirve de punto de partida para muchos viajeros tanto para ir hacia Bolivia, como en las 4000 islas, como para cruzar la frontera hacia Thailandia.
Por la mañana, tomamos la moto y nos disponemos a hacer la ruta de 344km. La primera parada es en la cascada de Tad Pasuan. Es un complejo bastante turístico con un par de cascadas de aguas bonitas. Allí desayunamos alejados de la multitud y con buenas vistas a los saltos de agua.
La relación con el Trevin a medida que pasan los días es más interesante. Es un chico que aún no ha terminado los estudios pero está muy implicado con todos los problemas sociales a nivel mundial y tiene mucha energía en discutir y buscar soluciones para cambiar el sistema. También le fascina la sostenibilidad, las granjas orgánicas ... así que las conversaciones son interesantes y me genial para practicar el inglés.
La segunda parada es ya dónde queremos hacer noche, a Tad Lo. Una pequeña población alrededor de tres cascadas. Encontramos unos bungalows económicos y decidimos hacer dos noches. Tad Hang es la primera de las cascadas que podemos apreciar desde un puente, Tad El está situada un poco más arriba y allí, en el mismo río es donde los locales, y al día siguiente nosotros, se duchan. Caminando encontramos una especie de escalera hecha con troncos y medio abandonada, recubierta de vegetación que nos permite bajar hasta justo delante de Tad Lo y contemplar la energía con que el agua cae.
Al día siguiente por la mañana, después de la ducha en el río, nos llegamos hasta el mercado local donde compramos "amorcito things" para acompañar el café tal como he ido haciendo en todo Laos.
También nos llegamos hasta la tercera cascada, Tad Soung. Después de caminar no más de un km por un camino no muy claro, llegamos ante una pared enorme de unos 250m de altura donde desde la parte derecha cae el río para seguir su transcurso.
Desde allí abajo vemos que hay gente en la parte de arriba del precipicio y preguntamos la manera de llegar. Cuando lo conseguimos, para mí, es una de las cascadas más impresionantes que he podido ver, no por el caudal de agua ni por su altura, sino por estar asentados, con las piernas colgando veían unas vistas espectaculares, a unos 250m de altura y escuchando el agua caer con fuerza y ​​golpear con las rocas de abajo de todo.
Por la noche vamos a un restaurante local donde después de cenar y bromear con la gente de la casa (la mayoría de gente vive en el mismo establecimiento), se ponen a cenar ellos y nos invitan de nuevo a cenar. Con un par de palabras que sabíamos nosotros de Lao y un par de palabras que ellos sabían de inglés nos intentamos hacer entender y reímos un buen rato.
Al día siguiente seguimos la ruta y paramos a uno de los poblados étnicos que más me han sorprendido dentro de Laos. La gente tenía unas facciones características y tanto los niños como los adultos fumaban una especie de pipa con agua dentro y tabaco. Dando una vuelta, una de las niñas de no más de 12 años me deja probar una calada. Había leído que en este pueblo la gente se crea desde joven su propio ataúd y lo tienen guardado en la parte de debajo de las casas. Sin embargo y, intentando fijarme fuerza, no pude ver ninguna.
El paisaje montañoso y con muchos árboles lo dejamos retrasar y atravesamos unos km de campos de cultivo y arroz hasta llegar a Sekong. Una población un poco mayor pero sin ningún atractivo donde sólo nos paseamos por el mercado y comemos algo. Seguimos varios km hasta encontrar otro complejo a medio construir donde está la cascada Tad Heua Khon y decidimos pasar la noche con tienda. En esta cascada también nos podemos bañar y matamos el tiempo jugando el nuevo juego de cartas canadiense que en Trevin me enseñó, el "cribe".
Durante la noche llueve y mañana esperamos encontrar la ruta en mal estado y con barro pero por suerte, la ruta hace poco que se restauró y el camino es fácil. Nos paramos a otra cascada, Tad Katamtok. No hay ningún complejo construido por lo que está totalmente en medio de la naturaleza y saliendo del verde de las montañas.
 Volvemos a iniciar una ruta con árboles, vegetación abundante y más fresquita hasta llegar a Paksong donde nos cuesta bastante encontrar un alojamiento económico. Esta suena es una de las más importantes en plantación de café.
Finalmente volvemos al hostel y nos encontramos un grupo de hombres tailandeses que nos invitan a cocinar y cenar con ellos. Tomamos fuerza cerveza junto con Laab (comida típica de Laos) con arroz y todo, todo, todo, super picante ... de hecho creo que es la vez que he comido más picante ... sudando y con la boca hirviendo voy a dormir y aún después de 24 h no me recupero del todo.
El último día de ruta sólo tenemos tiempo de hacer una parada en las cascadas de Tad Fan. Es un hotel con vistas a un par de saltos de agua bastante impactantes que nacen de la misma montaña y caen por un valle hasta no poder ver el final.
Una vez en Pakse, dejamos la moto y volvemos a nuestro hostel donde conocemos unos Australianos y unos Italianos con quien pasamos un buen rato hablando. Por la noche vamos a cenar ya hacer cervecitas hasta volver al hostel donde el propietario nos hace brindar de nuevo con whsky de laos (muy malo).
Por la mañana es hora de despedidas. Él coge el bus hacia Camboya y yo me quedo unas horas más para Pakse y marcho hacia Tailandia, Ubon donde, en principio me espera mi primera experiencia couchsurfing de Asia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario