Mapa del Món

jueves, 29 de octubre de 2015

Continuant baixant per Laos, un país que no deixa indiferent / Bajando por Laos, un país que no deja indiferente

28 – 09 - 2015

De nit arribem a  Sam Nuea, una petita ciutat de la que realment no tenim gaires més referències que les que un noi d’una agencia ens va donar. Així que abans que ningú ens prengui més el pèl amb tuk-tuks nocturns i donant voltes en busca d’allotjament, decidim quedar-nos a en unes habitacions , just davant l’estació, per descansar i pensar l’endemà amb tranquil·litat.
Al matí, amb més calma, baixem caminant fins la petita ciutat per buscar el punt d’informació turística on ens expliquen les diferents opcions que tenim. Per fer el que volem hem de llogar una moto i ens sorprèn  trobar-nos que l’únic lloc turístic on lloguen moto no tenen cascs i, per tant, no ens volen llogar la moto...Increïble!!!
Caminant i pensant què fer “topem” amb un mecànic que ens lloga una moto de marxes i comencem la nostra ruta en direcció a Viang Xai. Pel camí anem parant a diferents viles on ens trobem amb gent molt amable que ens obren  les seves cases per invitar-nos a un got d’aigua, a intercanviar rialles i mirades o, simplement, a jugar amb els més petits fent  mímica. Ens adonem que hi ha molts nens petits i molts nadons i també que els pares (masculins) s’encarreguen molt de cuidar les criatures, mostren afecte, cura, estima i dedicació.
Els paisatges també ens encanten, sobretot en arribar al poble de Viang Xai on enormes muntanyes de roques que semblen caigudes del cel i encrostades a la terra s’alcen per totes bandes. En aquest poble decidim fer una visita guiada per les diferents coves que amaguen  aquestes muntanyes , coves que van ser l’amagatall i salvació de molts d’aquests laosians durant la Segona Guerra Mundial. Entre aquestes visitem algunes de prínceps i comandants però les que més m’impacten són la cova escola, la cova hospital i, finalment, una gran cova militar on l’exèrcit s’amagava i planejava els seus contraatacs. Ens expliquen com va viure aquesta gent, veiem algunes de les habitacions, cuines, i lavabos. També algunes restes de vehicles d’armament i intentem imaginar com es devien sentir dia rere dia vivint en aquests forats obscurs, caminant per aquells passadissos de roca amb espelmes i sense saber si alguna bomba els enterraria. Que terrible viure en una època de guerra...






Dinem al mercat local i tornem  parant en els poblets per relacionar-nos amb la gent local. Ja de nit arribem a Sam Nuea on no ens queda gaire  temps, el just per sopar i dormir. Pel matí ens arribem al mercat per comprar dinar pel trajecte fins a Phonsavan i retornar la moto al taller.
Passem tot el dia en el bus, podria descriure els paisatges verds, les muntanyes o els camps, els poblets o cada persona que podia veure per la finestra però no acabaria mai. Només comentar que en una de les parades de 30min ens vam  arribar caminant fins a la vora d’un riu on vam poder  veure  tot de nens i nenes, ajupits dins l’aigua i amb una especie de safata en una mà i cistell lligat a l’esquena recollint algues, algues que en alguns dels mercats hem pogut veure sense identificar realment què eren.
Passem un dia a Pholsavan, una ciutat sense cap encant però anem a visitar en bici unes gerres gegants que semblen plantades al camp. Es tracta d'una civilització molt antiga, de la quan lo es te gaire informació. Aquesta gent, es creu, que utilitzaven aquestes gerres per enterrar a la seva gent però realment no es te clar del perquè estan situades en aquesta sona. De tornada només ens passegem pel mercat i un cementiri molt deixat i poc atractiu.



A les 4am arribem a Vang Vieng i busquem algun hostel. Vang Vieng té fama de zona on els turistes han fet d’un paradís  un lloc de festa. Desitjant que això hagués canviat (el govern de Laos vol canviar-ho...o això diuen...) el primer que ens trobem és un turista borratxo pixant al mig del carrer... quasi se me’n va la mà.
Trobem un lloc on quedar-nos a dormir i descansem una mica abans d’aixecar-nos a conèixer el terreny.
Sortim del hostel amb intenció de buscar l’oficina de turisme (com en quasi tots els intents a diferents llocs de Laos o no existeix o la informació no serveix, no t’aporta res). Com que no fa gaire bon dia decidim caminar pel poble i els voltants: Anem pels diferents camins de terres que van en direcció a diferents coves, degut a la pluja quedem ben tacats de fang. Tot i això els paisatges amb les grans muntanyes, els rius i els camins travessant pel vell mig dels camps,fan que sigui un espectacle impactant. També ens arribem fins l’estació de bus i el mercat que es troba a uns 4km del centre. A la nit sortim a sopar en un restaurant local amb vistes al riu (tot i que en ser de nit només escoltem les granotes).
L’endemà el dia s’aixeca millor. Lloguem una moto i comencem a fer una ruta molt interessant que passa per diferents poblets i va fent corbes i corbes entre les grans muntanyes fins tornar al nostre punt d’origen. A l’inici la boira, encara baixa, ens tapa els pics de les muntanyes però passant les hores va desapareixent, així que decidim pujar a dalt de tot d’ una d’elles per veure les vistes. Hi ha zones on el fang encara és present i fa que patim una mica amb la moto.
Abans de dinar ens arribem per una altra zona,  a una cascada que gaudim molt ja que no hi trobem quasi cap turista. Tot i això, de tornada, en un dels bassals d’aigua, plens de fang, patinem i caiem al terra, per sort només riem ja que anàvem molt lents i no ens ha passat res greu.
Per la tarda, després de fer el cafè de rigor ens dirigim cap a l’última zona amb l’ intenció d’explorar alguna de les coves. Una de les activitats més famoses és el tubbing (baixar en flotador pel riu, travessar alguna cova per dins i acabar bevent com a bojos pels bars que donen el riu). Aquesta opció no ens acabava d’agradar però teníem ganes de passar per dins d’una cova. De camí ens perdem carretera amunt i, tot i que les vistes continuaven sent cada vegada igual o més increïbles, jo em sentia pressionat per voler arribar a temps d’entrar en una de les coves i ja s’estava fent fosc. Després de preguntar a molta gent i que ningú ens saber dir  res, quan ja quasi havíem decidit deixar-ho córrer, un noi decideix acompanyar-nos fins el camí d’entrada. D’allà creuem un pont i ens diuen que queda una hora perquè tanquin les coves. Hi havia varies i decidim anar a una que ens han dit que no es necessita guia i on  hi ha moltes estalactites. Tot i això, un altre noi al que preguntem ens porta en una altra cova (Water cave) ja que ell era el guia. També ens diuen que les altres coves estan més lluny i ja tancades... Nosaltres no ens ho acabem de creure però davant la situació i el poc temps que tenim decidim entrar-hi. Per  sorpresa nostra, per entrar a la cova s’ha de fer per un petit forat i estirats amb un d’aquests flotadors donut. Ajudats per una corda ens anem ficant a dins,  quasi tocant amb el cap al sostre. Encenem uns frontals i ens anem endinsant, les parets gotejant i les estalactites són presents igual que alguns ratpenats i aranyes. Arribem en un lloc on ens fan baixar del flotador i seguim per un camí encara més estret ple de fang i sorra fent la croqueta per passar (no crec que una persona una mica grassa ho pugui fer). Seguim endinsant-nos quasi uns 500m, caminant, nedant i arrossegant-nos fins fer una volta i arribar de nou als flotadors i anar cap a la sortida. Mai, mai, mai havia estat en una cova tan increïble. No sé com deuen ser les altres i després de l’experiència m’he quedat amb ganes de més, però aquesta molt xula.   
De tornada, ja fosc i amb només uns 45min per tornar la moto anem com podem entre bots i salts però arribem just a temps.







A la nit anem a sopar unes pizzes  i després a beure alguna cosa per poder tafanejar  una mica l’ambient nocturn... quina de fauna humana per analitzar!!!.

Al dia següent, marxem cap a Vantiane, la capital de Laos, que es troba a unes 3h. Un cop allà i ja en un hostel ens prenem la tarda de relax. És l’últim dia junts ja que la Raquel torna cap a Barcelona. Passegem pel mercat nocturn i sopem .
Pel matí, algunes compres, provar els últims plats típics i comprar els tiquets  pels busos, un cap a Bangkok i l’altre cap el sud de Laos, a les 4000 illes.
Un altre cop sol, amb un viatge d’uns dos mesos per endavant pel sud-est asiàtic i amb moltes sorpreses i aventures per passar, agafo aire  i pujo al bus.


 28-09 - 2015

(Traducción Google) De noche llegamos a Sam Nuea, una pequeña ciudad de la que realmente no tenemos muchas más referencias que las que un chico de una agencia nos dio. Así que antes de que nadie nos tome más el pelo con tuk-tuks nocturnos y dando vueltas en busca de alojamiento, decidimos quedarnos en en unas habitaciones, justo frente a la estación, para descansar y pensar al día siguiente con tranquilidad .
Por la mañana, con más calma, bajamos andando hasta la pequeña ciudad para buscar el punto de información turística donde nos explican las diferentes opciones que tenemos. Para hacer lo que queremos tenemos que alquilar una moto y nos sorprende encontrarnos que el único lugar turístico donde alquilan moto no tienen cascos y, por tanto, no nos quieren alquilar la moto ... Increíble !!!
Caminando y pensando qué hacer "topamos" con un mecánico que nos alquila una moto de marchas y comenzamos nuestra ruta en dirección a vinagre Cordero. Por el camino vamos parando en diferentes villas donde nos encontramos con gente muy amable que nos abren sus casas para invitarnos a un vaso de agua, a intercambiar risas y miradas o, simplemente, a jugar con los más pequeños haciendo mímica. Nos damos cuenta de que hay muchos niños pequeños y muchos bebés y también que los padres (masculinos) se encargan muy de cuidar las criaturas, muestran afecto, cuidado, estima y dedicación.
Los paisajes también nos encantan, sobre todo al llegar al pueblo de vinagre Cordero donde enormes montañas de rocas que parecen caídas del cielo y encostrada en la tierra se alzan por todos lados. En este pueblo decidimos hacer una visita guiada por las diferentes cuevas que esconden estas montañas, cuevas que fueron el escondite y salvación de muchos de estos laosianos durante la Segunda Guerra Mundial. Entre estas visitamos algunas de príncipes y comandantes pero las que más me impactan son la cueva escuela, la cueva hospital y, finalmente, una gran cueva militar donde el ejército se escondía y planeaba sus contraataques. Nos explican cómo vivió esta gente, vemos algunas de las habitaciones, cocinas, y lavabos. También algunos restos de vehículos de armamento e intentamos imaginar cómo se debían sentir día a día viviendo en estos agujeros oscuros, caminando por aquellos pasillos de roca con velas y sin saber si alguna bomba los enterraría. Que terrible vivir en una época de guerra ...
Comemos en el mercado local y volvemos parando en los pueblos para relacionarnos con la gente local. Ya de noche llegamos a Sam Nuea donde no nos queda mucho tiempo, lo justo para cenar y dormir. Por la mañana nos llegamos al mercado para comprar comida para el trayecto hasta Phonsavan y devolver la moto en el taller.
Pasamos todo el día en el bus, podría describir los paisajes verdes, las montañas o los campos, los pueblos o cada persona que podía ver por la ventana pero no acabaría nunca. Sólo comentar que en una de las paradas de 30min nos llegamos caminando hasta el borde de un río donde pudimos ver todo de niños y niñas, agachados en el agua y con una especie de bandeja en una mano y la selección ligado a la espalda recogiendo algas, algas que en algunos de los mercados hemos podido ver sin identificar realmente qué eran.
Pasamos un día en Pholsavan, una ciudad sin encanto pero vamos a visitar en bici unas jarras gigantes que parecen plantadas en el campo. Se trata de una civilización muy antigua, de cuando el se té mucha información. Esta gente, se cree, que utilizaban estas jarras para enterrar a su gente pero relamente no té claro del porque están situadas en esta suena. De vuelta sólo nos paseamos por el mercado y un cematiri muy dejado y poco atractivo.
A las 4am llegamos a Vang Vieng y buscamos algún hostel. Vang Vieng tiene fama de zona donde los turistas han hecho de un paraíso un lugar de fiesta. Deseando que esto hubiera cambiado (el gobierno de Laos quiere cambiarlo ... o eso dicen ...) lo primero que nos encontramos es un turista borracho meando en plena calle ... casi se me va la mano.
Encontramos un lugar donde quedarnos a dormir y descansamos un poco antes de levantar a conocer el terreno.
Salimos del hostel con intención de buscar la oficina de turismo (como en casi todos los intentos en diferentes lugares de Laos o no existe o la información no sirve, no te aporta nada). Como no hace mucho buen día decidimos caminar por el pueblo y los alrededores: Vamos por los diferentes caminos de tierras que van en dirección a diferentes cuevas, debido a la lluvia quedamos bien manchados de barro. Sin embargo los paisajes con las grandes montañas, los ríos y los caminos atravesando por el viejo medio de los campos, hacen que sea un espectáculo impactante. También nos llegamos hasta la estación de bus y el mercado que se encuentra a unos 4 km del centro. Por la noche salimos a cenar en un restaurante local con vistas al río (aunque al ser de noche sólo escuchamos las ranas).
Al día siguiente el día se levanta mejor. Alquilamos una moto y empezamos a hacer una ruta muy interesante que pasa por diferentes pueblos y haciendo curvas y curvas entre las grandes montañas hasta volver a nuestro punto de origen. Al inicio la niebla, aunque baja, nos tapa los picos de las montañas pero pasando las horas va desapareciendo, así que decidimos subir a lo alto de una de ellas para ver las vistas. Hay zonas donde el barro aún está presente y hace que sufrimos un poco con la moto.
Antes de comer nos llegamos por otra zona, a una cascada que disfrutamos mucho ya que no encontramos casi ningún turista. Sin embargo, de vuelta, en uno de los charcos de agua, llenos de barro, patinamos y caemos al suelo, por suerte sólo reímos ya que íbamos muy lentos y no nos ha pasado nada grave.
Por la tarde, después de hacer el café de rigor nos dirigimos hacia la última zona con la intención de explorar alguna de las cuevas. Una de las actividades más famosas es el tubbing (bajar en flotador por el río, atravesar alguna cueva por dentro y acabar bebiendo como locos por los bares que dan el río). Esta opción no nos acababa de gustar pero teníamos ganas de pasar por dentro de una cueva. De camino nos perdemos carretera arriba y, aunque las vistas continuaban siendo cada vez igual o más increíbles, yo me sentía presionado por querer llegar a tiempo de entrar en una de las cuevas y ya se estaba haciendo oscuro. Tras preguntar a mucha gente y que nadie nos supo decir nada, cuando ya casi habíamos decidido dejarlo correr, un chico decide acompañarnos hasta el camino de entrada. De allí cruzamos un puente y nos dicen que queda una hora para que cierren las cuevas. Había varias y decidimos ir a una que nos han dicho que no se necesita guía y donde hay muchas estalactitas. Sin embargo, otro chico al que preguntamos nos lleva en otra cueva (Water cave) ya que él era el guía. También nos dicen que las otras cuevas están más lejos y ya cerradas ... Nosotros no nos lo acabamos de creer pero ante la situación y el poco tiempo que tenemos decidimos entrar. Para sorpresa nuestra, para entrar en la cueva se debe hacer por un pequeño agujero y estirados con uno de estos flotadores donut. Ayudados por una cuerda nos vamos metiendo dentro, casi tocando con la cabeza en el techo. Encendemos unos frontales y nos vamos adentrando, las paredes goteando y las estalactitas están presentes al igual que algunos murciélagos y arañas. Llegamos en un lugar donde nos hacen bajar del flotador y seguimos por un camino aún más estrecho lleno de barro y arena haciendo la croqueta para pasar (no creo que una persona un poco grasa pueda hacerlo). Seguimos adentrándonos casi unos 500m, caminando, nadando y arrastrando hasta dar una vuelta y llegar de nuevo a los flotadores e ir hacia la salida. Nunca, nunca, nunca había estado en una cueva tan increíble. No sé cómo deben ser las otras y después de la experiencia me he quedado con ganas de más, pero esta muy chula.
De vuelta, ya oscuro y con sólo unos 45min para devolver la moto vamos como podemos entre saltos y saltos pero llegamos justo a tiempo.
Por la noche vamos a cenar unas pizzas y luego a beber algo para poder curiosear un poco el ambiente nocturno ... cuál de fauna humana para analizar !!!.

Al día siguiente, nos vamos a Vantiane, la capital de Laos, que se encuentra a unas 3h. Una vez allí y ya en un hostel nos tomamos la tarde de relax. Es el último día juntos ya que Raquel vuelve hacia Barcelona. Paseamos por el mercado nocturno y cenamos.
Por la mañana, algunas compras, probar los últimos platos típicos y comprar los tickets por los buses, uno hacia Bangkok y el otro hacia el sur de Laos, a las 4000 islas.
De nuevo solo, con un viaje de unos dos meses antes por el sureste asiático y con muchas sorpresas y aventuras para pasar, cojo aire y subo al bus.

El sud de Laos - El sur de Laos

6 – 10 - 2015

Em dirigeixo cap el sud de Laos, a les anomenades 4000 illes. Per arribar-hi una odissea de tuk-tuk, 2 busos nocturns (un d’ells compartint llit amb un home coreà), un minibus, i una llanxa... Finalment arribo a Don Det, la illa principal d’allotjament dels motxillers, on he decidit passar-hi uns quants dies en plan relax.
Just a l’arribar, conec a un noi de Canadà amb qui decidim compartir habitació. El, Trevin, un noi una mica particular, amb més de 10 llibres (sobre plantes, antropologia, guerres i ciència ficció) dins la motxilla, fumant marihuana tot el dia i fent vida contemplativa.
Visitar la illa per lliure em surt força car, així que opto per agafar un tour de kayak tot un dia per veure un parell de cascades, l’illa de Don Khon i veure  dofins.
Així doncs l’endemà participo d’aquests tours que tan poc m’agraden fer (pels taiming que tenen i per haver de compatir moments amb grups massificats de turistes). Però  tinc sort, no només pel dia esplèndid que  fa sinó perquè només som un grup de 6 persones (alemanys, Italians i Holandesos). Comencem a navegar amb el Kayak pel Mekong fins arribar a la primera illa on fem una petita caminada fins arribar a l’anomenada Tad Somphamit waterfull (més que una cascada semblen uns ràpids). Ens deixen 10min i seguim caminant fins agafar de nou el Kayak i remar fins davant d’una altra illa que ja correspon a Camboya. En aquesta zona hi viuen uns dofins en perill d’extinció, de fet només n’hi ha una vintena. En veiem uns quants treure l’aleta i passejar-se a prop nostre. El més curiós d’aquest dofins és que no tenen nas. Tot seguit ens fem un bany i dinem alguna cosa a la illa camboyana. On també juguem una mica a futbol amb uns nens d’allà.
De nou al kayak remem fins a una tercera illa on ens espera un tuk tuk que ens transporta fins a les cascades de Khon Phapheng. Aquestes diuen que són les més grans d’Àsia però realment són les més llargues... altra vegada semblen uns ràpids més pronunciats. Em sento decepcionat... em fixo que hi ha uns cables que les travessen. Recordo un dels documentals que havia vist a Barcelona i estic segur que estaven gravats allà. Aquests cables els utilitzen els pescadors per creuar els rius a temporada de pluges per anar d’ illeta a illeta a pescar. Ho pregunto i,afectivament, és això. Realment  em va sorprendre bastant i  tenia ganes de veure-ho així que pregunto si hi ha pescadors per allí. Em diuen que fins el capvespre no passa ningú però el nostre guia fa la broma que ell ha passat varies vegades. No necessito més, em faig una mica insistent fins que accepta a passar una vegada per un dels cables. Passa amb facilitat, només amb un cable pels peus i un altre per les mans, a sota els ràpids corren amb força. Imagino els pescadors passat d’ illa en illa, carregats amb el peix, i les xarxes, arriscant la vida en cada passa per l’estret cablejat. Quan torna em deixa provar-ho només a el començament. Sense gens d’estil i amb moviment pendulars pujo i m’aguanto com puc avançant no més de tres o quatre passes... encara em sembla més increïble l’habilitat que tenen.




De tornada ens deixen en un punt on agafem de nou el kayak fins arribar a Don Det, la nostra illa. Allà, just abans de la posta de sol, ens ajuntem amb alguns del grup a fer unes cerveses en una de les terrasses, escoltant música.

Em desperto cap a les 7 després d’una nit de tormenta. El dia està clar i decideixo que per fi em toca fer un dia de relax, un dia de no fer res així que només camino una mica, escolto música i gec a l’hamaca a  xerrar amb el meu company canadenc.
El dia més interessant és quan intento creuar nedant des de la nostra illa a la següent, uns 800metres. Un fracàs ja que la corrent del riu és bastant forta i gastem la majoria de les nostres forces en fer els primers 40metres fins a unes plantes que sobresortien i on ens resguardaven una mica de la corrent.
Un altre dia el passo passejant per tota la illa, veient com la gent local viu, com els nens juguen o treballen, els camps d’arròs, els búfals d’aigua, les diferents casetes, les barques, el riu, parlant amb un portuguès sobre els problemes europeus, els canvis socials...
Finalment decideixo partir cap a Pakse, en Trevin decideix venir amb mi ja que li motiva la idea de fer una ruta en moto d’uns 4 dies pel Bolaven de Plateau.
Arribats a Pakse i ja amb allotjament trobat, donem una volta pel mercat...Pakse no és una ciutat amb gaire encant però serveix de punt de partida per molts viatgers tant per anar cap Bolavent, com a les 4000 illes, com per creuar la frontera cap a Thailandia.




Pel matí, agafem la moto i ens disposem a fer la ruta de 344km. La primera parada és a la cascada de Tad Pasuan. És un complex bastant turístic amb un parell de cascades d’aigües maques. Allà esmorzem allunyats de la multitud i amb bones vistes als salts d’aigua.
La relació amb el Trevin a mesura que passen els dies és més interessant. És un noi que encara no ha acabat els estudis però està molt implicat amb tots els problemes socials a nivell mundial i té molta energia en discutir i buscar solucions per canviar el sistema. També li fascina la sostenibilitat, les granges orgàniques... així que les converses són interessants i em van genial per practicar l’anglès.
La segona parada ja és a on volem fer nit, a Tad Lo. Una petita població al voltant de tres cascades. Trobem uns bungalows econòmics i decidim fer-hi dues nits. Tad Hang és la primera de les cascades que podem apreciar des d’un pont, Tad Lo està situada una miqueta més amunt i allà, en el mateix riu és on els locals, i l’endemà nosaltres, es dutxen. Caminant trobem una espècie d’escala feta amb troncs i mig abandonada, recoberta de vegetació que ens permet baixar fins just davant de Tad Lo i contemplar l’energia amb que l’aigua cau.
L’endemà pel mati, després de la dutxa al riu, ens arribem fins al mercat local on comprem “sweetie things” per acompanyar el cafè tal com he anat fent en tot Laos.
També ens arribem fins la tercera cascada, Tad Soung. Després de caminar no més d’un km per un camí no gaire clar, arribem davant una paret enorme d’uns 250m d’altura on des de la part dreta cau el riu per seguir el seu transcurs.
Des d’allà baix veiem que hi ha gent a la part d’ dalt del precipici i preguntem la manera d’arribar-hi. Quan ho aconseguim, per mi, és una de les cascades més impressionants que he pogut veure, no pel cabal d’aigua ni per la seva altura, sinó per estar assentats, amb les cames penjant veien unes vistes espectaculars, a uns 250m d’altura i escoltant l’aigua caure amb força i picar amb les roques d’ a baix de tot. 
A la nit anem a un restaurant local on després de sopar i fer broma amb la gent de la casa (la majoria de gent viu en el mateix establiment), es posen a sopar ells i ens conviden  de nou a sopar. Amb un parell de paraules que sabíem nosaltres de Lao i un parell de paraules que ells sabien d’anglès ens intentem fer entendre i riem una bona estona.
Al dia següent seguim la ruta i parem a un dels poblats ètnics que més m’han sorprès aquí a Laos. La gent tenia unes faccions característiques i tant els nens com els adults fumaven una espècie de pipa amb aigua dins i tabac. Fent una volta, una de les nenes de no més de 12 anys em deixa provar una pipada. Havia llegit que en aquest poble la gent es crea des de jove el seu propi taüt i el tenen guardat a la part de sota de les cases. Tot i això i, intentant fixar-m’hi força, no vaig poder veure’n cap.
El paisatge muntanyós i amb molts arbres el deixem enredera i travessem uns km de camps de conreu i arròs fins arribar a Sekong. Una població una mica més gran però sense cap atractiu on només ens passegem pel mercat i mengem alguna cosa. Seguim uns quants km fins a trobar un altre complex a mig construir on hi ha la cascada Tad Heua Khon i  decidim passar la nit amb tenda. En aquesta cascada també ens podem banyar i matem el temps jugant el nou joc de cartes canadenc que en Trevin em va ensenyar, el“Cribe”.
Durant la nit plou i al matí esperem trobar la ruta en mal estat i amb fang però per sort , la ruta fa poc que es va restaurà i el camí és fàcil. Ens parem a una altra cascada,Tad Katamtok. No hi ha cap complex construït pel que està totalment,  en mig de la naturalesa i sortint del verd de les muntanyes.
 Tornem a iniciar una ruta amb arbres, vegetació abundant i més fresqueta fins arribar a Paksong on ens costa bastant trobar un allotjament econòmic. Aquesta sona és una de les més importants en plantació de café.






Finalment tornem al hostel i ens trobem un grup d’homes tailandesos que  ens conviden a cuinar i sopar amb ells. Prenem força cervesa junt amb Laab (menjar típic de Laos) amb arrós i tot, tot, tot, super picant... de fet crec que és la vegada que he menjat més picant... suant i amb la boca bullint vaig a dormir i encara després de  24h no em recupero del tot.
L’últim dia de ruta només tenim temps de fer una parada a les cascades de Tad Fan. És un hotel amb vistes a un parell de salts d’aigua bastant impactants que neixen de la mateixa muntanya i cauen per una vall fins no poder veure el final.



Un cop a Pakse, deixem la moto i tornem al nostre hostel on coneixem uns Australians i uns Italians amb qui passem una bona estona parlant. A la nit anem a sopar i a fer cervesetes fins tornar al hostel on el propietari ens fa brindar de nou amb whsky de laos (molt dolent).
Al matí és hora de comiats. Ell agafa el bus cap a Camboya i  jo em quedo unes hores més per Pakse i marxo cap a Tailandia, Ubon on, en principi m’espera la meva primera experiència couchsurfing d’Àsia.



6-10 - 2015

(Traducción Google) Me dirijo hacia el sur de Laos, a las llamadas 4000 islas. Para llegar una odisea de tuk-tuk, 2 buses nocturnos (uno de ellos compartiendo la cama con un hombre coreano), un minibus, y una lancha ... Finalmente llego a Don Det, la isla principal de alojamiento de los mochileros , donde he decidido pasar unos días en plan relax.
Justo al llegar, conozco a un chico de Canadá con quien decidimos compartir habitación. El, Trevin, un chico un poco particular, con más de 10 libros (sobre plantas, antropología, guerras y ciencia ficción) en la mochila, fumando marihuana todo el día y haciendo vida contemplativa.
Visitar la isla por libre me sale bastante caro, así que opto por tomar un tour de kayak todo un día para ver un par de cascadas, la isla de Don Khon y ver delfines.
Así pues al día siguiente participo de estos tours que tan poco me gustan hacer (por taiming que tienen y por tener que compartir momentos con grupos masificados de turistas). Pero tengo suerte, no sólo para el día espléndido que hace sino porque sólo somos un grupo de 6 personas (alemanes, Italianos y Holandeses). Empezamos a navegar con el Kayak por el Mekong hasta llegar a la primera isla donde hacemos una pequeña caminata hasta llegar a la llamada Tad Somphamit waterfull (más que una cascada parecen unos rápidos). Nos dejan 10min y seguimos caminando hasta coger de nuevo el Kayak y remar hasta delante de otra isla que ya corresponde a Camboya. En esta zona viven unos delfines en peligro de extinción, de hecho sólo hay una veintena. Vemos unos cuantos sacar la aleta y pasearse cerca de nosotros. EL más curioso de este delfines es que no tienen la nariz. A continuación nos damos un baño y comemos algo en la isla camboyana. Donde también jugamos un poco al fútbol con unos niños de allí.
De nuevo el kayak remamos hasta una tercera isla donde nos espera un tuk tuk que nos transporta hasta las cascadas de Khon Phapheng. Estas dicen que son las más grandes de Asia pero realmente son las más largas ... otra vez parecen unos rápidos más pronunciados. Me siento decepcionado ... me fijo que hay unos cables que las atraviesan. Recuerdo uno de los documentales que había visto en Barcelona y estoy seguro de que estaban grabados allí. Estos cables los utilizan los pescadores para cruzar los ríos en temporada de lluvias para ir de manzana a manzana a pescar. Lo pregunto y, afectivamente, es eso. Realmente me sorprendió bastante y tenía ganas de verlo así que pregunto si hay pescadores por allí. Me dicen que hasta el atardecer no pasa nadie pero nuestro guía hace la broma que él ha pasado varias veces. No necesito más, me hago un poco insistente hasta que acepta a pasar una vez por uno de los cables. Pasa con facilidad, sólo con un cable por los pies y otro para las manos, abajo los rápidos corren con fuerza. Imagino los pescadores pasado de isla en isla, cargados con el pescado, y las redes, arriesgando la vida en cada paso por el estrecho cableado. Cuando vuelve me deja probarlo sólo en el comienzo. Sin nada de estilo y con movimiento pendulares subo y me aguanto como puedo avanzando no más de tres o cuatro pasos ... todavía me parece más increíble la habilidad que tienen.
De vuelta nos dejan en un punto donde tomamos de nuevo el kayak hasta llegar a Don Det, nuestra isla. Allí, justo antes de la puesta de sol, nos juntamos con algunos del grupo a hacer unas cervezas en una de las terrazas, escuchando música.

Me despierto hacia las 7 después de una noche de tormenta. El día está claro y decido que por fin me toca hacer un día de relax, un día de no hacer nada así que sólo ando un poco, escucho música y chaqueta en la hamaca a charlar con mi compañero canadiense.
El día más interesante es cuando intento cruzar nadando desde nuestra isla a la siguiente, unos 800metres. Un fracaso ya que la corriente del río es bastante fuerte y gastamos la mayoría de nuestras fuerzas en hacer los primeros 40metres hasta unas plantas que sobresalían y donde nos resguardaban un poco de la corriente.
Otro día el paso paseando por toda la isla, viendo como la gente local vive, como los niños juegan o trabajan, los campos de arroz, los búfalos de agua, las diferentes casetas, las barcas, el río, hablando con un portugués sobre los problemas europeos, los cambios sociales ...
Finalmente decido partir hacia Pakse, en Trevin decide venir conmigo ya que le motiva la idea de hacer una ruta en moto de unos 4 días por Bolaven de Plateau.
Llegados a Pakse y ya con alojamiento encontrado, damos una vuelta por el mercado ... Pakse no es una ciudad con mucho encanto pero sirve de punto de partida para muchos viajeros tanto para ir hacia Bolivia, como en las 4000 islas, como para cruzar la frontera hacia Thailandia.
Por la mañana, tomamos la moto y nos disponemos a hacer la ruta de 344km. La primera parada es en la cascada de Tad Pasuan. Es un complejo bastante turístico con un par de cascadas de aguas bonitas. Allí desayunamos alejados de la multitud y con buenas vistas a los saltos de agua.
La relación con el Trevin a medida que pasan los días es más interesante. Es un chico que aún no ha terminado los estudios pero está muy implicado con todos los problemas sociales a nivel mundial y tiene mucha energía en discutir y buscar soluciones para cambiar el sistema. También le fascina la sostenibilidad, las granjas orgánicas ... así que las conversaciones son interesantes y me genial para practicar el inglés.
La segunda parada es ya dónde queremos hacer noche, a Tad Lo. Una pequeña población alrededor de tres cascadas. Encontramos unos bungalows económicos y decidimos hacer dos noches. Tad Hang es la primera de las cascadas que podemos apreciar desde un puente, Tad El está situada un poco más arriba y allí, en el mismo río es donde los locales, y al día siguiente nosotros, se duchan. Caminando encontramos una especie de escalera hecha con troncos y medio abandonada, recubierta de vegetación que nos permite bajar hasta justo delante de Tad Lo y contemplar la energía con que el agua cae.
Al día siguiente por la mañana, después de la ducha en el río, nos llegamos hasta el mercado local donde compramos "amorcito things" para acompañar el café tal como he ido haciendo en todo Laos.
También nos llegamos hasta la tercera cascada, Tad Soung. Después de caminar no más de un km por un camino no muy claro, llegamos ante una pared enorme de unos 250m de altura donde desde la parte derecha cae el río para seguir su transcurso.
Desde allí abajo vemos que hay gente en la parte de arriba del precipicio y preguntamos la manera de llegar. Cuando lo conseguimos, para mí, es una de las cascadas más impresionantes que he podido ver, no por el caudal de agua ni por su altura, sino por estar asentados, con las piernas colgando veían unas vistas espectaculares, a unos 250m de altura y escuchando el agua caer con fuerza y ​​golpear con las rocas de abajo de todo.
Por la noche vamos a un restaurante local donde después de cenar y bromear con la gente de la casa (la mayoría de gente vive en el mismo establecimiento), se ponen a cenar ellos y nos invitan de nuevo a cenar. Con un par de palabras que sabíamos nosotros de Lao y un par de palabras que ellos sabían de inglés nos intentamos hacer entender y reímos un buen rato.
Al día siguiente seguimos la ruta y paramos a uno de los poblados étnicos que más me han sorprendido dentro de Laos. La gente tenía unas facciones características y tanto los niños como los adultos fumaban una especie de pipa con agua dentro y tabaco. Dando una vuelta, una de las niñas de no más de 12 años me deja probar una calada. Había leído que en este pueblo la gente se crea desde joven su propio ataúd y lo tienen guardado en la parte de debajo de las casas. Sin embargo y, intentando fijarme fuerza, no pude ver ninguna.
El paisaje montañoso y con muchos árboles lo dejamos retrasar y atravesamos unos km de campos de cultivo y arroz hasta llegar a Sekong. Una población un poco mayor pero sin ningún atractivo donde sólo nos paseamos por el mercado y comemos algo. Seguimos varios km hasta encontrar otro complejo a medio construir donde está la cascada Tad Heua Khon y decidimos pasar la noche con tienda. En esta cascada también nos podemos bañar y matamos el tiempo jugando el nuevo juego de cartas canadiense que en Trevin me enseñó, el "cribe".
Durante la noche llueve y mañana esperamos encontrar la ruta en mal estado y con barro pero por suerte, la ruta hace poco que se restauró y el camino es fácil. Nos paramos a otra cascada, Tad Katamtok. No hay ningún complejo construido por lo que está totalmente en medio de la naturaleza y saliendo del verde de las montañas.
 Volvemos a iniciar una ruta con árboles, vegetación abundante y más fresquita hasta llegar a Paksong donde nos cuesta bastante encontrar un alojamiento económico. Esta suena es una de las más importantes en plantación de café.
Finalmente volvemos al hostel y nos encontramos un grupo de hombres tailandeses que nos invitan a cocinar y cenar con ellos. Tomamos fuerza cerveza junto con Laab (comida típica de Laos) con arroz y todo, todo, todo, super picante ... de hecho creo que es la vez que he comido más picante ... sudando y con la boca hirviendo voy a dormir y aún después de 24 h no me recupero del todo.
El último día de ruta sólo tenemos tiempo de hacer una parada en las cascadas de Tad Fan. Es un hotel con vistas a un par de saltos de agua bastante impactantes que nacen de la misma montaña y caen por un valle hasta no poder ver el final.
Una vez en Pakse, dejamos la moto y volvemos a nuestro hostel donde conocemos unos Australianos y unos Italianos con quien pasamos un buen rato hablando. Por la noche vamos a cenar ya hacer cervecitas hasta volver al hostel donde el propietario nos hace brindar de nuevo con whsky de laos (muy malo).
Por la mañana es hora de despedidas. Él coge el bus hacia Camboya y yo me quedo unas horas más para Pakse y marcho hacia Tailandia, Ubon donde, en principio me espera mi primera experiencia couchsurfing de Asia.

domingo, 25 de octubre de 2015

Començant a "motxillatjar" per Laos - Empezando a "mochilear" en Laos

23 – 09 – 2015

 Entrem a Laos. Després d’agafar un tuk tuk fins l’estació el primer inconvenient és aconseguir  moneda del nou país, el kip. Surto caminant i pregunto a unes noies si saben d’algun banc per canviar... la resposta són rialles d’incomprensió, m’assec a una cadira i m’intento fer entendre a partir de mímica (una estratègia que duré a terme durant tota la meva estància en aquest país). Finalment, amb l’ajuda d’un mòbil traductor i una llibreta ens entenem i una de les noies s’ofereix a portar-me en moto.
12h de bus nocturn ens separen de Luang Prabang, antiga capital de Laos. Allà arribem a les 4am, on mentre busquem allotjament, veiem que els monjos realitzen el seu ritual de passar pels carreres a demanar menjar.
Ja instal·lats i amb 4 cafès a sobre per aguantar amb energia, comencem a caminar per la ciutat descobrint els diferents carrers, veien les vistes al riu, fent un cop d’ull als temples que ens semblen més interessants i valorant les opcions què hi ha per fer als voltants de la ciutat.
Luang Prabang ens sembla una ciutat agradable, amb forces turistes però tranquil·la, amb casetes baixes i carrers amples. Visitem una escola on ens sorprèn veure tots els alumnes col·laborant en reformar-la doncs no tenen pressupost per fer-ho i li dediquen 3h a la setmana com a taller. També descobrim els entrepans..mmmm com es troba a faltar el pa quan un està viatjant... però aquí a Laos, com que va ser colònia francesa tenen un pa boníssim!
Ja per la tarda, per veure la posta de sol, pugem a una muntanya, però es  perd la màgia del moment perquè hi ha 2000 càmeres més de turistes ,en un espais de 7 metres quadrats.
Ja a baix, passegem pel mercat nocturn i sopem en un lloc local on pagues un plat i pots omplir-lo tant com vulguis (fent equilibris perquè no caigui res!).







L’endemà pel mati, a les 5 am, sortim a veure el ritual budista. La gent local, i també alguns turistes, s’asseuen pels carrers amb pots d’arròs i altres aliments que van donant  als monjos que passen en silenci i en  fila  india amb la seva vestimenta ataronjada. Durant 30 -40 min diferents files d’uns 30 monjos budistes, d’edats variades, recorren els diferents carreres de Luang Pravang.
Lloguem unes bicicletes amb l’objectiu d’arribar d’hora a unes cascades de Tat Kuang Si que hi ha a 30km de la ciutat. L’error és no preguntar si el camí és fàcil o no... ens trobem amb un parell de ports de muntanya força durs, però les vistes i els poblets que anem trobant  pel recorregut, valen la pena. Esgotats arribem dels primers ,així que podem gaudir del riu, les cascades i la mini caminada per la muntanya. Abans de marxar, de tornada, també ens banyem,  tot i que en aquest moment, ja  hi ha molta gent .
De nou a Luang Prabang fem un descans merescut i anem a sopar una altra vegada  al costat del mercat nocturn.







Al dia següent, després d’esmorzar un entrepà, agafem un mini bus fins arribar Nong Khiaw. Arribem i ja des del primer moment ens sorprèn el que veiem. Un petit poble de camins de sorra envoltat per grans muntanyes i dividit en dos pel riu. Travessem el gran pont i ens parem a fer alguna foto abans de triar  el nostre bungalow amb terrasseta i  vistes al riu.
Decidim que el primer dia el passarem coneixent el  poble, donem voltes pels petits carrerons coneixent a la gent, jugant amb els nens i rient per qualsevol situació. Anem a dinar al mercat on una iaia ens prepara una de les millors sopes de nudlles.  Després, només ens queda gaudir de les vistes i de l’ambient relaxat amb el que es viu.




Al matí següent, a primera hora, podem veure un altre ritual de donació d’aliments en un temple budista. La gent s’arreplega al voltant del temple i després d’escoltar una breu “missa” comença a fer donacions tant d’aliments com econòmiques. Després d’esmorzar, agafem una barca amb més turistes i pugem  pel riu fins el poblat de Muang Ngoi. El trajecte que havia de ser amb vistes increïbles, ho és malgrat la boira i pluja.
Un cop para de ploure i ja tenim guest house comencem a “xapotejar” pels carrers enfangats, entre gallines, oques, ànecs i altres animals que s’havien apropiat dels carrerons. Els primers locals treien el cap però ràpidament ens va sorprendre veure que en moltes cases hi havia molta gent fent festa... en una de les cases ,decidim apropar-nos,i ens conviden  a entrar. A dins ens trobem, amb 15 persones joves , alguns amb els seus fills, tots bastant beguts... fent karaoque i ballant com a bojos,  ens conviden  a beure cervesa, menjar alguns plats locals com sopa de granota... pràcticament sense una paraula d’anglès, entenem que estan celebrant un dia especial referent a Buda. Riem molt i ens ho passem molt bé, però al cap d’una estona decidim marxar i ja amb un “puntillo” ,caminem en direcció a una petita cova i, a uns 3km, fem un bany. El camí segueix sent de somni per les muntanyes escarpades i els verds dels camps,  seguim fins arribar a un altre petit poblet que, tot i no tenir gaire temps,  ja que la llum del dia anava caient , ens va agradar molt i vam poder veure com la gent local  es dutxava  i preparava el sopar abans de dormir.










Amb la calma d’aquets pobles i l’ambient de tranquil·litat realment  sembla que el temps s’aaturi, fa que et puguis asseure davant del riu amb un cafè i que et posis a pensar en tot...

Pel matí passegem una mica més fins l’hora de sortida de la barca. Aquest cop si podem veure les vistes amb bon temps. De nou a Nong Khiaw anem a l’estació de busos per comprar el bitllet nocturn cap a Sam Nuea quan, per sorpresa nostre, ens diuen que no n’hi ha i que hem de sortir a les 12:30h (en una hora). De la tranquil·litat absoluta passem a la presa de decisions sense contemplacions així que sacrifiquem la nostra tarda de vistes a un mirador i ens movem amb rapidesa per no perdre el bus. Ho aconseguim just  a  temps  i ben suats! (no ens farà cap  gràcia quan ens assabentem  , l’endemà, que sí hi havia bus nocturn).

23-09 - 2015 

(Traducción Google) Entramos en Laos. Después de coger un tuk tuk hasta la estación el primer inconveniente es conseguir moneda del nuevo país, el kip. Salgo caminando y pregunto a unas chicas si saben de algún banco para cambiar ... la respuesta son risas de incomprensión, me siento en una silla y me intento hacer entender a partir de mímica (una estrategia que llevaré a cabo durante toda mi estancia en este país). Finalmente, con la ayuda de un móvil traductor y una libreta nos entendemos y una de las chicas se ofrece a llevarme en moto.
12h de bus nocturno nos separan de Luang Prabang, antigua capital de Laos. Allí llegamos a las 4am, donde mientras buscamos alojamiento, vemos que los monjes realizan su ritual de pasar por carreras a pedir comida.
Ya instalados • lados y con 4 cafés en la imagen para aguantar con energía, empezamos a caminar por la ciudad descubriendo los diferentes calles, veían las vistas al río, haciendo un vistazo a los templos que nos parecen más interesantes y valorando las opciones que hay para hacer en los alrededores de la ciudad.
Luang Prabang nos parece una ciudad agradable, con fuerzas turistas pero tranquilo • la, con casitas bajas y calles anchas. Visitamos una escuela donde nos sorprende ver todos los alumnos col • rando en reformarla pues no tienen presupuesto para hacerlo y le dedican 3h a la semana como taller. También descubrimos los entrepans..mmmm como se echa de menos el pan cuando uno está viajando ... pero aquí en Laos, como que fue colonia francesa tienen un pan buenísimo!
Ya por la tarde, para ver la puesta de sol, subimos a una montaña, pero se pierde la magia del momento porque hay 2.000 cámaras más de turistas, en un espacios de 7 metros cuadrados.
Ya abajo, paseamos por el mercado nocturno y cenamos en un lugar local donde pagas un plato y puedes llenarlo tanto como quieras (haciendo equilibrios para que no caiga nada!).
Al día siguiente por la mañana, a las 5 am, salimos a ver el ritual budista. La gente local, y también algunos turistas, se sientan por las calles con botes de arroz y otros alimentos que van dando a los monjes que pasan en silencio y en fila india con su vestimenta anaranjada. Durante 30 -40 min diferentes filas de unos 30 monjes budistas, de edades variadas, recorren los diferentes carreras de Luang Pravang.
Alquilamos unas bicicletas con el objetivo de llegar temprano a unas cascadas de Tat Kuang Si que hay a 30km de la ciudad. El error es no preguntar si el camino es fácil o no ... nos encontramos con un par de puertos de montaña fuerza duros, pero las vistas y los pueblos que vamos encontrando por el recorrido, valen la pena. Agotados llegamos los primeros, así que podemos disfrutar del río, las cascadas y la mini caminata por la montaña. Antes de marchar, de vuelta, también nos bañamos, aunque en este momento, ya hay mucha gente.
De nuevo en Luang Prabang hacemos un descanso merecido y vamos a cenar otra vez al lado del mercado nocturno.
Al día siguiente, después de desayunar un bocadillo, cogemos un mini bus hasta llegar Nong Khiaw. Llegamos y ya desde el primer momento nos sorprende lo que vemos. Un pequeño pueblo de caminos de arena rodeado por grandes montañas y dividido en dos por el río. Atravesamos el gran puente y nos paramos a hacer alguna foto antes de elegir nuestro bungalow con terraza y vistas al río.
Decidimos que el primer día lo pasaremos conociendo el pueblo, damos vueltas por los pequeños callejones conociendo a la gente, jugando con los niños y riendo por cualquier situación. Vamos a comer en el mercado donde una abuela nos prepara una de las mejores sopas de nudlles. Después, sólo nos queda disfrutar de las vistas y del ambiente relajado con lo que se vive.
A la mañana siguiente, a primera hora, podemos ver otro ritual de donación de alimentos en un templo budista. La gente se recoge alrededor del templo y después de escuchar una breve "misa" empieza a hacer donaciones tanto de alimentos como económicas. Después del desayuno, tomamos una barca con más turistas y subimos por el río hasta el poblado de Muang Ngoi. El trayecto que debía ser con vistas increíbles, lo es a pesar de la niebla y lluvia.
Una vez para de llover y ya tenemos guest house empezamos a "chapotear" por las calles embarrados, entre gallinas, gansos, patos y otros animales que se habían apropiado de los callejones. Los primeros locales asomaban pero rápidamente nos sorprendió ver que en muchas casas había mucha gente haciendo fiesta ... en una de las casas, decidimos acercarnos, y nos invitan a entrar. Dentro nos encontramos, con 15 personas jóvenes, algunos con sus hijos, todos bastante bebidos ... haciendo karaoque y bailando como locos, nos invitan a beber cerveza, comer algunos platos locales como sopa de rana ... prácticamente sin una palabra de inglés, entendemos que están celebrando un día especial referente a Buda. Reímos mucho y nos lo pasamos muy bien, pero al cabo de un rato decidimos marchar y ya con un "puntillo", caminamos en dirección a una pequeña cueva y, a unos 3 km, hacemos un baño. El camino sigue siendo de sueño por las montañas escarpadas y los verdes de los campos, seguimos hasta llegar a otro pequeño pueblo que, a pesar de no tener mucho tiempo, ya que la luz del día iba cayendo, nos gustó mucho y pudimos ver como la gente local se duchaba y preparaba la cena antes de dormir.
Con la calma de estos pueblos y el ambiente de tranquilo • dad realmente parece que el tiempo s'aaturi, hace que te puedas sentar ante dl río con un café y que te pongas a pensar en todo ...
Por la mañana paseamos un poco más hasta la hora de salida de la barca. Esta vez si podemos ver las vistas con buen tiempo. De nuevo en Nong Khiaw vamos a la estación de buses para comprar el billete nocturno hacia Sam Nuea cuando, por sorpresa nuestro, nos dicen que no hay y que tenemos que salir a las 12: 30h (en una hora) . De la tranquila • dad absoluta pasamos a la toma de decisiones sin contemplaciones así que sacrificamos nuestra tarde de vistas a un mirador y nos movemos con rapidez para no perder el bus. Lo conseguimos justo a tiempo y bien sudados! (no nos hará ninguna gracia cuando nos enteramos, al día siguiente, que sí había bus nocturno).