Mapa del Món

miércoles, 25 de noviembre de 2015

Vietnam del nord - Vietnam del norte

01 – 11 – 2015
Comença l’aventura al Vietnam. A l’avió ,en direcció a Hanoi, conec una dona local molt simpàtica que m’explica la seva vida i em dóna informació útil de menjars i paraules vietnamites.
En arribar, no tinc gaire temps per arribar al punt cèntric on em passen a buscar per agafar un bus en direcció a Sapa. Agafo un bus local que tarda una hora fins el centre de Hanoi i després, preguntant, vaig caminant fins arribar a la direcció. Pel camí em paro a preguntar algun preu d’allotjament i de tour per anar a Halong Bay. No tarden més de 5 min en arribar a buscar-me...més d’hora del previst (quina sort!). I en menys de 20 min ja estic dins d’ un bus turístic nocturn amb unes lliteres no gaire còmodes.
A les 4 del matí arribem a Sapa però ens deixen dormint al bus fins les 6:30am que sortim. M’adono de tres coses: La primera que fot un fred que pela i no porto roba d’abric, la segona que és una ciutat molt turística perquè hi ha moltíssimes dones d’ètnies diferents intentant vendre’ns coses i la tercera que serà un lloc molt interessant culturalment.
Esquivo tant com puc tant a les venedores i els turistes i faig camí buscant  el meu hostel, una mica apartat del poble. Plou una mica i el fet de caminar 3km en direcció equivocada fa que la el camí es faci una mica llarg.



Un cop instal·lat en un dormitori de 4 persones surto, malgrat la boira i el plugim, a caminar per la ciutat. Sapa està plegat de dones de les ètnies Dzao H’mong i Dzay vestides amb roba  tradicional, venent home stay, artesania o treballant. Al voltant de Sapa està plegat de camps d’arròs però en aquesta temporada estan  ja tallats (tot i això no perden interès).
En una de las paradetes una noia de 16 anys em pregunta si  pot acompanyar-me a donar una volta per  practicar l’anglès i, tot i que li dic que no sóc el millor per practicar, decideix acompanyar-me a fer fotos pel mercat durant unes 2h.
A la tarda camino una mica per fora de la ciutat i després torno al hostel on hi ha una llar de foc molt xula. Conec els meus companys d’habitació: Samuel, Julie i Tonia (de diferents  llocs del  Canadà) , anem a fer una birra i decidim que l’endemà llogarem  motos i anirem a visitar  pobles del voltant.
L’endemà , després d’esmorzar i negociar preus de les motos, sortim en direcció als pobles que els recomano ja que  m’havia informat dels millors per veure diferents ètnies. Pel  camí anem parant en diferents llocs doncs els paisatges ens sorprenen contínuament. Un dels primers llocs és Ta Pham , on hi ha un monestir en runes i cremat que amb la boira fa molt “yuyu”. Seguim pels camins fins arribar a Ta Phin, un poble de la ètnia dels Dazo. És força interessant passejar per allà però es nota que estan acostumats al turisme. Intentem buscar un lloc local per dinar una bona sopa de fideus i seguim camí fins el petit poblet de Ma tra, de la ètnia dels H’mong. Pel camí una de les motos s’espatlla i després d’algun maldecap amb el mecànic l’abandonem amb l’esperança que el mecànic ens hagi entès i truqui al propietari.
No gaire més lluny a la meva moto li comença a fallar  el canvi de marxes,  però a cops de peu vaig tirant tot el camí fins Ta Van i Lao Chai dos poblats de la ètnia dels Dzay i H’mong   . Tot el dia es presenta més o menys emboirat però, tot i no poder apreciar les muntanyes, si podem observar en els diferents miradors els increïbles paisatges dels arrossars.  
El camí alternatiu que agafem de tornada a Sapa és  muntanyós i amb una pendent molt forta que complica la conducció, però també fa que sigui més divertit.
Un cop a Sapa, anem a sopar al mercat i després d’una estona de llar de foc al hostel mirem un pel·lícula a l’ordinador.
L’endemà el dia encara és pitjor, no plou però no pots veure-hi a més de 10 metres. Després d’esmorzar un donut gegant i cafè , sortim a  fer una caminada amb intenció d’arribar a un altre poblat però decidim tornar abans d’hora. Tot i això durant uns 30min el cel s’aclara una mica i podem veure algunes de les muntanyes del voltant de Sapa.





Després d’unes hores dins el nit bus, vaig  al hostel de Haion on només hi trobo un parell de turistes alcoholitzats que em deixen entrar i m’ensenyen un llit on dormir les 3h restants abans de començar el nou dia.
Tot i estar una mica cansat, decideixo fer el tour d’un dia a Halong Bay. EL cert és que és tot un tute fer-ho en un dia ja que son 3h i mitja d’anada i una altra vagada de tornada. I només 4h de navegació...però quan el temps és just aquets sacrificis es fan.
El paisatge a Halong és molt maco, malgrat la  boira vaig poder gaudir de les grans muntanyes que s’alcen des del mar. Després de dinar a la barca vam entrar a una cova....... Realment és increïble la d’estalactites i estalagmites  que hi ha  , llàstima que ho arruïnen tot posant llumetes i asfaltant el camí per facilitar l’entrada als turistes.
Després seguim navegant i, finalment ,em deixen en una zona on faig uns 30 min de kayak pel voltant de les muntanyes i entrant per algunes grutes naturals fins agafar una altra barca per tornar a temps de  veure la posta de sol.
(Alguns dels companys que hi havia a la primera barca no van estar tant contents ja que els van estafar prometent-los una barca  de festa i havien pagat uns 150$... així que s’ha de vigilar!).





L’endemà me’l passo recorrent Ha noi de punta a punta: un parell de llacs, un parc, monuments, mercats i els carrers laberíntics de centre. També provo algun menjar típic i a l’hora de dinar els propietaris del hostel em conviden a seure amb ells.
A les 18h hi ha barra lliure de cervesa local així que tots els motxillers ens ajuntem. Conec a un noi de Madrid i a uns nois de Xile amb qui sortim a sopar. És curiós veure tanta gent menjant als carrers asseguts en  petits tamborets i taules que hi ha per tots les voreres.




Pel matí agafo un bus cap a Ninh Binh. Conec  a la Marie, una noia alemanya que es dirigeix al mateix lloc , i  decidim ajuntar-nos per aconseguir millors preus. Ens allotgem a Tam Coc una petita població en mig d’un altre paradís de muntanyes punxegudes que semblen tretes d’un altre planeta. Decidim passejar  pels voltants ja que només tenim la tarda i les previsions de pluja semblen encertades. Ens arribem a veure la Bich Dong Pagoda que està a dalt d’un d’aquestes muntanyes i, tot i que és un pèl complicat arribar al cim, al final, les vistes valen la pena.
Més tard comença a ploure força, així que ens refugiem en el hostel.
Al dia següent lloguem una moto i comencem  a visitar diferents llocs del voltant, agafant camins amb paisatges increïbles i canals d’aigua envoltats de verd.
La primera parada la fem a un poble flotant , Nho Quan, on donem una volta passant algun que altre pont fins que un home ens convida  a prendre un  te a la seva tenda. De sobte es posa a ploure i ens refugiem en unes obres. La pluja no dura gaire i  podem seguir fins Linh Coc per fer un passeig en barca. Abans d’arribar, ens quedem sense gasolina però la gent local (a un preu superior) ens ajuda a aconseguir una botella per poder arribar a la  gasolinera.
El passeig en barca és força maco, passant per dins de tres coves i envoltats de vegetació. També tenim sort ja que el dia s’obre i mentre  estem navegant no hi ha ni un sol turista. Així que la travessia és tranquil·la, silenciosa i podem observar cada petit detall sense distraccions.
Per dinar tornem a casa de la “dona boja ” que s’alegra de veure’ns i, després de descansar una mica, anem fins la ciutat de Ninh Binh a treure diners per la Marie i, després, ens arribem a Mua cave. La intenció era entrar-hi però ens volen cobrar tres vegades més el preu del que costa i decidim que amb la passejada pels pobles i els paisatges fins allà ja n’hem tingut prou.
Tornem a Tam Coc i fem l’últim trajecte curtet, però igual de bonic, fins a Thai VI temple. Deixem la moto i aprofitem per descansar, una dutxa i sopem amb una birra per acomiadar-nos.







(Traducción Google)


 01-11 - 2015
Comienza la aventura en Vietnam. Avión, en dirección a Hanoi, conozco una mujer local muy simpática que me cuenta su vida y me da información útil de comidas y palabras vietnamitas.
Al llegar, no tengo mucho tiempo para llegar al punto céntrico donde me pasan a buscar para coger un bus en dirección a Sapa. Cojo un bus local que tarda una hora hasta el centro de Hanoi y después, preguntando, voy caminando hasta llegar a la dirección. Por el camino me paro a preguntar algún precio de alojamiento y de tour para ir a Halong Bay. No tardan más de 5 min en llegar a buscarme ... más temprano de lo previsto (que suerte!). Y en menos de 20 min ya estoy dentro de un bus turístico nocturno con unas literas no muy cómodas.
A las 4 de la mañana llegamos a Sapa pero nos dejan durmiendo en bus hasta las 6:30 am que salgamos. Me doy de tres cosas: La primera que jode un frío que pela y no llevo ropa de abrigo, la segunda que es una ciudad muy turística porque hay muchísimas mujeres de etnias diferentes intentando vendernos cosas y la tercera que será un lugar muy interesante culturalmente.
Esquivo tanto como puedo tanto a las vendedoras y los turistas y hago camino buscando mi hostel, un poco apartado del pueblo. Llueve un poco y el caminar 3 km en dirección equivocada hace que la el camino se haga un poco largo.
Una vez instalados • lat en un dormitorio de 4 personas salgo, a pesar de la niebla y la llovizna, a caminar por la ciudad. Sapa está plegado de mujeres de las etnias Dzao H'mong y Dzayer vestidas con ropa tradicional, vendiendo hombre stay, artesanía o trabajando. Alrededor de Sapa está plegado de campos de arroz pero en esta temporada están ya cortados (sin embargo no pierden interés).
En una de las paradas una chica de 16 años me pregunta si puede acompañarme a dar una vuelta para practicar el inglés y, aunque le digo que no soy el mejor para practicar, decide acompañarme a hacer fotos por el mercado durante unas 2h.
Por la tarde ando un poco por fuera de la ciudad y luego vuelvo al hostel donde hay una chimenea muy chula. Conozco mis compañeros de habitación: Samuel, Julie y Tonia (de diferentes lugares de Canadá), vamos a hacer una birra y decidimos que al día siguiente alquilaremos motos e iremos a visitar aldeas.
Al día siguiente, después de desayunar y negociar precios de las motos, salimos en dirección a los pueblos que los recomiendo ya que me había informado de los mejores para ver diferentes etnias. Por el camino vamos parando en diferentes lugares pues los paisajes nos sorprenden continuamente. Uno de los primeros lugares es Ta Pham, donde hay un monasterio en ruinas y quemado que con la niebla hace mucho "yuyu". Seguimos por los caminos hasta llegar a Ta Phin, un pueblo de la etnia de los Dazo. Es muy interesante pasear por allí pero se nota que están acostumbrados al turismo. Intentamos buscar un lugar local para comer una buena sopa de fideos y seguimos camino hasta el pequeño pueblo de Ma otra, de la etnia de los H'mong. Por el camino una de las motos se estropea y después de algún dolor de cabeza con el mecánico la abandonamos con la esperanza de que el mecánico nos haya entendido y llame al propietario.
No mucho más lejos en mi moto le empieza a fallar el cambio de marchas, pero a patadas voy tirando todo el camino hasta Ta Van y Lao Chai dos poblados de la etnia de los Dzayer y H'mong. Todo el día se presenta más o menos nublado pero aún no pudo apreciar las montañas, si podemos observar en los diferentes miradores los increíbles paisajes de los arrozales.
El camino alternativo que tomamos de vuelta a Sapa es montañoso y con una pendiente muy fuerte que complica la conducción, pero también hace que sea más divertido.
Una vez en Sapa, vamos a cenar en el mercado y después de un rato de chimenea en el hostel miramos uno por • película en el ordenador.
Al día siguiente el día aún es peor, no llueve pero no puedes ver a más de 10 metros. Después del desayuno un donut gigante y café, salimos a hacer una caminata con intención de llegar a otro poblado pero decidimos volver antes de tiempo. Sin embargo durante unos 30min el cielo se aclara un poco y podemos ver algunas de las montañas de alrededor de Sapa.
Después de unas horas en el noche bus, voy al hostel de Haion donde sólo encuentro un par de turistas alcoholizados que me dejan entrar y me enseñan una cama donde dormir las 3h restantes antes de empezar el nuevo día.
A pesar de estar un poco cansado, decido hacer el tour de un día a Halong Bay. EL cierto es que es todo un tute hacerlo en un día ya que son 3h y media de ida y otra vagado de vuelta. Y sólo 4h de navegación ... pero cuando el tiempo es justo estos sacrificios se hacen.
El paisaje en Halong es muy bonito, a pesar de la niebla pude disfrutar de las grandes montañas que se alzan desde el mar. Después de comer en la barca entramos en una cueva ....... Realmente es increíble la de estalactitas y estalagmitas que hay, lástima que lo arruinan poniendo lucecitas y asfaltando el camino para facilitar la entrada a los turistas.
Después seguimos navegando y, finalmente, me dejan en una zona donde haya unos 30 min de kayak por los alrededores de las montañas y entrando por algunas grutas naturales hasta coger otra barca para volver a tiempo de ver la puesta de sol.
(Algunos de los compañeros que había en la primera barca no estuvieron tan contentos ya que los estafaron prometiéndoles una barca de fiesta y habían pagado unos 150 $ ... así que hay que vigilar!).
Al día siguiente me lo paso recorriendo Ha chico de punta a punta: un par de lagos, un parque, monumentos, mercados y las calles laberínticas de centro. También pruebo alguna comida típica ya la hora de comer los propietarios del hostel me invitan a sentarse con ellos.
A las 18h hay barra libre de cerveza local así que todos los mochileros nos juntamos. Conozco a un chico de Madrid ya unos chicos de Chile con quien salimos a cenar. Es curioso ver tanta gente comiendo en las calles sentados en pequeños taburetes y mesas que hay para todos las aceras.
Por la mañana cojo un bus hacia Ninh Binh. Conozco a Marie, una chica alemana que se dirige el mismo lugar, y decidimos juntarnos para conseguir mejores precios. Nos alojamos en Tam Coc una pequeña población en medio de otro paraíso de montañas puntiagudas que parecen sacadas de otro planeta. Decidimos pasear por los alrededores ya que sólo tenemos la tarde y las previsiones de lluvia parecen acertadas. Nos llegamos a ver la Bich Dong Pagoda que está arriba de un de estas montañas y, aunque es un poco complicado llegar a la cima, al final, las vistas valen la pena.
Más tarde comienza a llover bastante, así que nos refugiamos en el hostel.
Al día siguiente alquilamos una moto y empezamos a visitar diferentes lugares de alrededor, cogiendo caminos con paisajes increíbles y canales de agua rodeados de verde.
La primera parada la hacemos en un pueblo flotante, Nho Cuando, donde damos una vuelta pasando algún que otro puente hasta que un hombre nos invita a tomar un té en su tienda. De repente se pone a llover y nos refugiamos en unas obras. La lluvia no dura mucho y podemos seguir hasta Linh Coc para dar un paseo en barca. Antes de llegar, nos quedamos sin gasolina pero la gente local (a un precio superior) nos ayuda a conseguir una botella para poder llegar a la gasolinera.
El paseo en barco es bastante bonito, pasando por dentro de tres cuevas y rodeados de vegetación. También tenemos suerte ya que el día se abre y mientras estamos navegando no hay ni un solo turista. Así que la travesía es tranquila • la, silenciosa y podemos observar cada pequeño detalle sin distracciones.
Para comer volvemos a casa de la "mujer loca" que se alegra de vernos y, después de descansar un poco, vamos hasta la ciudad de Ninh Binh a sacar dinero por Marie y, después, nos llegamos a Mua cave. La intención era entrar pero nos quieren cobrar tres veces más el precio de lo que cuesta y decidimos que con el paseo por los pueblos y los paisajes hasta allí ya hemos tenido suficiente.
Volvemos a Tam Coc y hacemos el último trayecto corto, pero igual de bonito, hasta Thai VI templo. Dejamos la moto y aprovechamos para descansar, una ducha y cenamos con una birra para despedirnos.

domingo, 15 de noviembre de 2015

Impressions generals de Laos - Impresiones generales de Laos

És curiòs com un mateix viatge a un país pot ser viscut de manera tant diferent per cadascú. I és que recórrer un país no només és descobrir paisatges fascinants, ciutats més o menys caòtiques i menjars estranys, sinó a les persones que trobés pel camí, les seves mirades  i somriures,  diverses situacions que et fan sentir còmode o incòmode.
He trobat molta gent que no els ha agradat Laos i, personalment, em sorprèn...doncs des del meu punt de vista i des de l’experiència del meu viatge puc dir que és un dels països que més m’han agradat  del sudest asiàtic.
És un país on la gent és amable, somriuen quan t’intentes comunicar, pots fer broma amb la gent local que  sempre tenen un moment per parar-se a intentar entendre’t el que els vols dir, fent servir mímica o senyals varies. La gent és tranquil·la, van sense presses i sorprenentment no atavalen als turistes. És cert que, a vegades. sembla que els falti una mica de xispa però no és quelcom tant greu.
Hi ha moltes zones per explorar a Laos, òbviament hi ha els llocs més turístics on tothom va i on les infraestructures ja estan adaptades per les diferents activitats, però si agafes una moto o tens temps per anar voltant pels petits poblets t’ adones que encara és un país molt verge i poc explorat, on la gent local no està acostumada a tractar amb estrangers i el primer que fan és somriure, invitar-te  a casa seva i oferir-te un vas d’aigua.






Els paisatges sòn increïbles i diferents des del nord fins el sud, trekings per visitar ètnies, muntanyes espectaculars  en mig de camps d’arròs, coves increïbles, rius per navegar, cascades i boscos d’arbres altíssims.










El menjar també és molt bo i la influència francesa es nota amb les baguettes i la pastisseria que es poden trobar per tot arreu.
També hi ha zones on desgraciadament s’ha creat un turisme de borratxera, però que cada vegada s’està intentant controlant més. Així que si  vols desentendre’-te’n pots  gaudir de les belleses d’aquest país.






 Laos és un país fantàstic  per explorar, realitzar activitats, caminar i viure tranquil·lament del  dia a dia i  de cada moment envoltat de gent agradable i naturalesa abundant.



(Traducción Google) Es curioso como un mismo viaje a un país puede ser vivido de manera tan diferente para cada uno. Y es que recorrer un país no sólo es descubrir paisajes fascinantes, ciudades más o menos caóticas y comidas extraños, sino a las personas que encontrara por el camino, sus miradas y sonrisas, varias situaciones que te hacen sentir cómodo o incómodo.
He encontrado mucha gente que no les ha gustado Laos y, personalmente, me sorprende ... pues desde mi punto de vista y desde la experiencia de mi viaje puedo decir que es uno de los países que más me han gustado del sudeste asiático.
Es un país donde la gente es amable, sonríen cuando te intentas comunicar, puedes bromear con la gente local que siempre tienen un momento para pararse a intentar entenderte lo que les quieres decir, utilizando mímica o señales varias. La gente es tranquila • la, van sin prisas y sorprendentemente no atavalen los turistas. Es cierto que, a veces. parece que les falte un poco de chispa pero no es algo tan grave.
Hay muchas zonas por explorar en Laos, obviamente están los lugares más turísticos donde todos y donde las infraestructuras ya están adaptadas para las diferentes actividades, pero si coges una moto o tienes tiempo para ir alrededor por los pequeños pueblos te das cuenta que aún es un país muy virgen y poco explorado, donde la gente local no está acostumbrada a tratar con extranjeros y lo primero que hacen es sonreír, invitarte a su casa y ofrecerte un vaso de agua.
Los paisajes sueño increíbles y diferentes desde el norte hasta el sur, trekings para visitar etnias, montañas espectaculares en medio de campos de arroz, cuevas increíbles, ríos para navegar, cascadas y bosques de árboles altísimos.
La comida también es muy bueno y la influencia francesa se nota con las baguettes y la pastelería que se pueden encontrar por todas partes.
También hay zonas donde desgraciadamente se ha creado un turismo de borrachera, pero que cada vez se está intentando controlando más. Así que si quieres desentenderse-te puedes disfrutar de las bellezas de este país.

 Laos es un país fantástico para explorar, realizar actividades, caminar y vivir tranquilo • lamento del día a día y de cada momento rodeado de gente agradable y naturaleza abundante.

martes, 10 de noviembre de 2015

De nou a Thailandia, Mindful farm - De nuevo en Thailandia, Mindful Farm

20- 10 - 2015 

Mindful Farm

Després de 10 dies a la Mindful Farm valoro l’experiència molt positivament. Durant la meva estada, he pogut aprendre moltes coses i compartir amb molta gent diferent.
Aquest lloc és una granja orgànica vagana que porten una família: en Pinan (un home d’uns 49 anys tailandès i que havia estat durant 20 anys monje budista), la Noriko (una dona japonesa amb una habilitat increïble per cuinar menjar vagà)i la seva filla petita.
Des de fa tres anys van decidir compartir els seus coneixements i difondre el seu estil de vida acceptant diàriament voluntaris d’arreu del món interessats en granja orgànica, estil de vida saludable, budisme, meditació, yoga...
Aquí el dia comença a les 6 am, aquesta hora la Noriko ja està a la cuina i tè preparat un te (cada dia diferent). A les 6:15 comença una primera classe de yoga d’1h a la sala de meditació, oberta i amb vistes a la vegetació. Al estar a les muntanyes, a aquesta hora, la boira és baixa i el reflexa del sol va il·luminant lentament tots els camps.
A les 7:30 l’esmorzar està llest, com he dit abans, tot el menjà és baga així que fruita, verdura, plantes amb propietats diferents, sopa, arròs... i mengem individualment, meditant, cadascú en el seu coixí, mirant el paisatge, a la mateixa sala i degustant el menjar lentament. Sovint, un voluntari ha de sortir a llegir algun fragment d’algun llibre que en Pinan te preparat.
Després de rentar amb cendres els plats i utensilis utilitzats per l’esmorzar, en Pinan ens diu quines son les tasques a fer pel matí:
Algun dia toca treballar a l’hort, cavar, plantar, abonar, arrencar mala herba, fer abono, regar, anar a buscar plantes o fruits, replantar...
Un dia, que va coincidir amb el da de Buda, vam anar al temple del poble a oferir menjà al monge, a assistir a la cerimònia i a meditar tot el dia (meditació menjant, meditació caminant, meditació asseguts...)










Altres dies em treballat en el projecte de crear un restaurant vagà i una tenda de menjar orgànic per tota la comunitat on està situada la granja. La idea és difondre els coneixements a la gent local del poble, fer-los veure que hi ha un altre via a seguir i que aprenguin al que és el menjar vegetarià.
Vam començar desmuntant un antic garatge per aprofitar la fusta i altres materials, vam netejar tot el terreny on havia d’anar el restaurant i, amb l’ajuda de gent local vam aixecar en menys de 5dies un restaurant, d’aquets locals, sense parets, amb bigues de fusta, un sostre i alguna taula també feta de fusta.






Uns altres dies vam treballar la construcció amb fang, vam anar a buscar la pell de l’arròs en una fàbrica, vam cavar fons el sòl per aconseguir terra i ho vam mesclar tot amb aigua per obtenir una bona mescla. Era com fer un pastís gegant i ballant al ritme de la música anàvem mesclant i mesclant amb els peus. Amb aquest fang vam arreglar una part de la cuina i vam crear totxos per una futura construcció.
A les 11:30 toca la dutxa i preparar la taula per dinar a les 12h. Aquest cop ho fem tot junts.
Després, un cop recollit tot, tenim temps personal, podem ajudar a la cuina a preparar el sopar, podem ajudar a l’hort, podem descansar, llegir, escriure, parlar, anar a caminar...
Personalment em dedico a fer el cafè i ajudar a cuinar a la Noriko ja que s’aprèn molt. A les 4pm sovint hi ha la segona classe de yoga a no ser que algun voluntari vulgui proposar algun altre sessió. Mentre he estat aquí hem fet un dia massatges i un altre una classe de dansa-meditació.
A les 5h, dutxa i preparar la taula pel sopar a les 5:30h. En acabar, ja és fosc i a vegades tenim una classe de tailandès on el Pinan ens fa repetir i escriure algunes frases. També obrim una llar de foc. A les 7:30pm anem a fer la meditació caminant, passejant sota la llum de la lluna, en silenci, durant 30 min, en fila i respirant profundament. Quan tornem toquen els 25 min de meditació assentat, només amb dues espelmes a la bora de tres figures budistes.
En acabar, sobre les 8:30pm el Pinan ens parla sobre les seves creences budistes, sobre el ser vegetarians, sobre valors, estils de vida, ens posa exemples de diferents personatges... i després cap a les 9pm s’acaba el dia, anem a dormir.






La convivència i regles a la granja son senzilles sempre que la gent voluntària tingui ganes de treballar, aprendre i ajudar... però no tots som igual. El cert és que la primera setmana que vaig estar la gent era molt treballadora i amb ganes d’aprendre però la segona la gent venia més amb plan de relax i no ajudar tant. Però aquí tot està permès i cadascú pot fer o ajudar a la mesura que vulgui. Ningú està obligat a treballar ni a fer els tallers.
Netejar, assecar, escombrar, recollir la sala, ajudar a la cuina, anar a buscar aigua al pou, regar, fer foc, fer café, fer te, deixar el lavabo net, reciclar, anar a buscar llenya, anar al “mercat” (a buscar els vegetals en els diferents horts de la granja per cuinar), tallar llenya... son tasques que sempre es poden fer en benefici de tot el grup.
Els dormitoris son diferents segons la sona on dorms, n’hi ha uns estil cabana, uns que estan com a dins de quatre parets i on estic jo que son tres parets fetes de fang, una oberta que dona al paisatge i una teulada de palla per cobrir-nos si plou. Dormo al costat de la Caroline  (francesa) i el Rahul (EUA – Indi) que son amb els que he compartit més temps. A la nit fa fresqueta però s’està força bé.
 En conclusió, en aquets 10 dies a la granja he après moltes coses diferents, interessants i útils. Tot i no identificar-me com a budista ni vegetarià estricte si que he pogut trobar moltes connexions amb les meves creences, he pogut experimentar una forma diferent de viure, relaxar la ment i tenir temps per mi mateix. També el compartir aquets coneixements amb diferents persones t’assabentes que hi ha maneres diferents de viure, més sanes, més ecològiques, que ajuden més al nostre planeta i sobretot que son viables amb l’esforç i treball en equip.








Per altre banda també t’assabentes de les dificultats que el món occidental posar per estils de vida com aquest i que un cop es torna a la vida rutinària i a la societat natal s’ha de buscar l’equilibri per poder combinar tots aquets coneixements, tots aquest aprenentatges i forma de vida amb el que diàriament ens envolta. Sempre amb un somriure, sempre digerint els nostres sentiments negatius per tal que no ens afectin, veure la part positiva de les coses i treballar seguin els valors individuals i comunitaris amb que cadascú creu per tal d’ajudar-nos, ajudar els demés i el planeta on vivim.

20- 10 - 2015
(Traducción Google)
Mindful Farm

Después de 10 días en la Mindful Farm valoro la experiencia muy positivamente. Durante mi estancia, he podido aprender muchas cosas y compartir con mucha gente diferente.
Este sitio es una granja orgánica vagan que llevan una familia: en Pinan (un hombre de unos 49 años tailandés y que había sido durante 20 años monje budista), la Noriko (una mujer japonesa con una habilidad increíble para cocinar comida huelga) y su hija pequeña.
Desde hace tres años decidieron compartir sus conocimientos y difundir su estilo de vida aceptando diariamente voluntarios de todo el mundo interesados ​​en granja orgánica, estilo de vida saludable, budismo, meditación, yoga ...
Aquí el día comienza a las 6 am, esta hora la Noriko ya está en la cocina y té preparado un té (cada día diferente). A las 6:15 comienza una primera clase de yoga de 1h en la sala de meditación, abierta y con vistas a la vegetación. Al estar en las montañas, a esta hora, la niebla es baja y el reflejo del sol iluminando lentamente todos los campos.
A las 07:30 el desayuno está listo, como he dicho antes, todo lo comió es baga así que fruta, verdura, plantas con propiedades diferentes, sopa, arroz ... y comemos individualmente, meditando, cada uno en su almohada, mirando el paisaje, en la misma sala y degustando la comida lentamente. A menudo, un voluntario tiene que salir a leer algún fragmento de algún libro que en Pinan té preparado.
Después de lavar con cenizas los platos y utensilios utilizados para el desayuno, en Pinan nos dice cuales son las tareas a realizar por la mañana:
Algún día toca trabajar en el huerto, cavar, plantar, abonar, arrancar maleza, hacer abono, regar, ir a buscar plantas o frutos, replantar ...
Un día, que coincidió con el a de Buda, fuimos al templo del pueblo a ofrecer comió al monje, a asistir a la ceremonia ya meditar todo el día (meditación comiendo, meditación caminando, meditación sentados ...)
Otros días me trabajado en el proyecto de crear un restaurante huelga y una tienda de comida orgánica para toda la comunidad donde está situada la granja. La idea es difundir los conocimientos a la gente local del pueblo, hacerles ver que hay otro vía a seguir y que aprendan lo que es la comida vegetariana.
Empezamos desmontando un antiguo garaje para aprovechar la madera y otros materiales, limpiamos todo el terreno donde debía ir el restaurante y, con la ayuda de gente local levantamos en menos de 5 días un restaurante, de estos locales, sin paredes, con vigas de madera, un techo y alguna mesa también hecha de madera.
Otros días trabajamos la construcción con barro, fuimos a buscar la piel del arroz en una fábrica, hicimos cavar fondo el suelo para conseguir tierra y lo mezcló todo con agua para obtener una buena mezcla. Era como hacer un pastel gigante y bailando al ritmo de la música íbamos mezclando y mezclando con los pies. Con este barro arreglamos una parte de la cocina y creamos ladrillos para una futura construcción.
A las 11:30 toca la ducha y preparar la mesa para comer a las 12h. Esta vez lo hacemos todo juntos.
Después, una vez recogido todo, tenemos tiempo personal, podemos ayudar a la cocina a preparar la cena, podemos ayudar en el huerto, podemos descansar, leer, escribir, hablar, ir a caminar ...
Personalmente me dedico a hacer el café y ayudar a cocinar en la Noriko ya que se aprende mucho. A las 4pm menudo está la segunda clase de yoga a menos que algún voluntario quiera proponer algún otro sesión. Mientras he estado aquí hemos hecho un día masajes y otro una clase de danza-meditación.
A las 5h, ducha y preparar la mesa para la cena a las 5: 30h. Al terminar, ya es oscuro ya veces tenemos una clase de tailandés donde el Pinan nos hace repetir y escribir algunas frases. También abrimos una chimenea. A las 7:30 pm vamos a hacer la meditación caminando, paseando bajo la luz de la luna, en silencio, durante 30 min, en fila y respirando profundamente. Cuando volvemos tocan los 25 min de meditación sentado, sólo con dos velas en la bora de tres figuras budistas.
Al finalizar, sobre las 8:30 pm el Pinan nos habla sobre sus creencias budistas, sobre el ser vegetarianos, sobre valores, estilos de vida, nos pone ejemplos de diferentes personajes ... y luego hacia las 9pm acaba el día , vamos a dormir.
La convivencia y reglas en la granja son sencillas siempre que la gente voluntaria tenga ganas de trabajar, aprender y ayudar ... pero no todos somos igual. Lo cierto es que la primera semana que estuve la gente era muy trabajadora y con ganas de aprender pero la segunda la gente venía más con bien de relax y no ayudar tanto. Pero aquí todo está permitido y cada uno puede hacer o ayudar a la medida que quiera. Nadie está obligado a trabajar ni a hacer los talleres.
Limpiar, secar, barrer, recoger la sala, ayudar en la cocina, ir a buscar agua al pozo, regar, hacer fuego, hacer café, hacer té, dejar el baño limpio, reciclar, ir a buscar leña, ir al "mercado" (buscar los vegetales en los diferentes huertos de la granja para cocinar), cortar leña ... son tareas que siempre se pueden hacer en beneficio de todo el grupo.
Los dormitorios son diferentes según la persona donde duermes, hay unos estilo cabaña, unos están como dentro de cuatro paredes y donde estoy yo que son tres paredes hechas de barro, una abierta que da al paisaje y un tejado de paja para cubrirse si llueve. Duermo junto a Carolina (francesa) y el Rahul (EEUU - Indio) que son con los que he compartido más tiempo. Por la noche hace fresquito pero está bastante bien.
 En conclusión, en estos 10 días en la granja he aprendido muchas cosas diferentes, interesantes y útiles. A pesar de no identificarme como budista ni vegetariano estricto si que he podido encontrar muchas conexiones con mis creencias, he podido experimentar una forma diferente de vivir, relajar la mente y tener tiempo para mí mismo. También el compartir estos conocimientos con diferentes personas te enteras que hay maneras diferentes de vivir, más sanas, más ecológicas, que ayudan más a nuestro planeta y sobre todo que son viables con el esfuerzo y trabajo en equipo.
Por otro lado también te enteras de las dificultades que el mundo occidental poner por estilos de vida como este y que una vez se vuelve a la vida rutinaria y en la sociedad natal se debe buscar el equilibrio para poder combinar todos estos conocimientos, todos estos aprendizajes y forma de vida con el que diariamente nos rodea. Siempre con una sonrisa, siempre digiriendo nuestros sentimientos negativos para que no nos afecten, ver la parte positiva de las cosas y trabajar siguiendo los valores individuales y comunitarios con que cada uno cree para ayudarnos, ayudar a los demás y el planeta donde vivimos.