Mapa del Món

lunes, 12 de agosto de 2013

Inici del voluntariat! 1ª setmana a San José las Flores

14 – 07 - 2013
El dissabte al migdia, després d’agafar 3 microbusos i 2 busos locals, vaig arribar al poble de San José las Flores on havia quedat de reunir-me amb el grup de voluntaris que venien de BCN. Com ells encara no havien arribat vaig anar a buscar l’alcalde a casa seva. Allà, ja estaven assabentats de la meva arribada i ràpidament ja em van ensenyar l’habitació on em quedaria. La casa de l’alcalde és una casa de les més humils del poble on hi viuen 3 famílies, unes 12 persones. Tot el sistema d’aigua va amb cubells (dutxa, lavabo, rentar plats, rentar roba...), les dones es dediquen a fer “tortitas” i altres coses per vendre davant de la casa...
 
Per la tarda va arribar tot el grup acompanyats de l’alcalde, Felipe. Allà ens presentem tots i per sorpresa meva una de les noies és la Mònica, una noia amb qui havia fet de mestre de pràctiques a l’escola Acàcies... el món és molt petit. La resta del grup està format per la Georgina, Mar, Lucia i Mireia (que es queden un mes) i el Victor i el Dani (tot un any). Cada un de nosaltres vam anar a una casa local diferent menys els dos nois a qui els hi van donar un local de l’alcaldia per tot l’any.
Els tres o quatre primers dies van ser molt lents a l’hora d’organització: esperar que arribés el professor Aja (director de l’organització), mil reunions amb diferents òrgans on volíem actuar (alcaldia, escola, junta esportiva, Junta de jovenes, Associación de mujeres...)
A partir del quart dia, i ja amb un horari definit, vam començar a realitzar totes les activitats. Entre moltes altres jo m’encarregava d’ajudar a les classes d’EF a l’escola, ajudar en els entrenaments extraescolars de fúbol, voley i bàsquet i fer un curs a tot el professorat sobre l’EF ja que mai havien rebut formació.
Els dies passaven ràpid tot i ser molt llarg ja que cada dia m’aixecava cap a les 6:30 del matí. Tres dies però a les 5 ja estava anant al camp amb el Felipe ja que volia veure i experimentar com treballaven: el primer dia va tocar fumigar la milpa (blat de moro), el segon recollida de “frijoles” i el tercer abonar tot el camp de milpa... uff molt interessant però molt dur també... eren mínim tres hores sense parar!
Tant amb la gent del voluntariat com amb les famílies i la gent del poble la veritat és que genial, anàvem passant de casa en casa per conèixer a totes les famílies i aquestes sempre ens tractaven com si estiguéssim a casa nostra. El cert és que tot el poble valora molt el nostre treball. 
Arribat el cap de setmana vaig aprofitar per anar a conèixer el riu i la cascada del Rio Sempúl amb la Georgina, el David i Kenny (locals) qui ens van ensenyar a pescar amb xarxa . I el diumenge ens vam juntar tots els voluntaris amb el David, Carlos i Marina per pujar el Cerro de la Bola, una muntanya força alta que hi ha darrera el poble des d’on es poden veure unes vistes impressionants.
 
(Traducción Google) 14 - 07-2013

El sábado al mediodía, después de coger 3 microbuses y 2 buses locales, llegué al pueblo de San José las Flores donde había quedado de reunirme con el grupo de voluntarios que venían de BCN. Como ellos todavía no habían llegado fui a buscar al alcalde en su casa. Allí, ya estaban enterados de mi llegada y rápidamente ya me enseñaron la habitación donde me quedaría. La casa del alcalde es una casa de las más humildes del pueblo donde viven 3 familias, unas 12 personas.
Todo el sistema de agua con cubos (ducha, lavabo, lavar platos, lavar ropa ...), las mujeres se dedican a hacer "tortitas" y otras cosas para vender delante de la casa ...Por la tarde llegó todo el grupo acompañados del alcalde, Felipe. Allí nos presentamos todos y para mi sorpresa una de las chicas es Mónica, una chica con quien había hecho de maestro de prácticas en la escuela Acacias ... el mundo es muy pequeño. El resto del grupo está formado por Georgina, Mar, Lucia y Mireia (que se quedan un mes) y el Victor y Dani (todo un año). Cada uno de nosotros fuimos a una casa local diferente menos los dos chicos a quienes les dieron un local de la alcaldía para todo el año.Los tres o cuatro primeros días fueron muy lentos a la hora de organización: esperar a que llegara el profesor Aja (director de la organización), mil reuniones con diferentes órganos donde queríamos actuar (alcaldía, escuela, junta deportiva, Junta de jovenes, Asociación de mujeres ...)A partir del cuarto día, y ya con un horario definido, comenzamos a realizar todas las actividades. Entre muchas otras yo me encargaba de ayudar a las clases de EF en la escuela, ayudar en los entrenamientos extraescolares de fúbol, voley y baloncesto y hacer un curso a todo el profesorado sobre la EF ya que nunca habían recibido formación .Los días pasaban rápido a pesar de ser muy largo ya que cada día me levantaba hacia las 6:30 de la mañana. Tres días pero a las 5 ya estaba yendo al campo con el Felipe ya que quería ver y experimentar cómo trabajaban: el primer día tocó fumigar la milpa (maíz), el segundo recogida de "frijoles" y el tercero abonar todo el campo de milpa ... uff muy interesante pero muy duro también ... eran menos tres horas sin parar!Tanto con la gente del voluntariado como con las familias y la gente del pueblo la verdad es que genial, íbamos pasando de casa en casa para conocer a todas las familias y éstas siempre nos trataban como si estuviéramos en nuestra casa.
Lo cierto es que todo el pueblo valora mucho nuestro trabajo.Llegado el fin de semana aproveché para ir a conocer el río y la cascada del Rio Sempúl con Georgina, David y Kenny (locales) quienes nos enseñaron a pescar con red. Y el domingo nos juntamos todos los voluntarios con David, Carlos y Marina para subir el Cerro de la Bola, una montaña bastante alta que hay detrás del pueblo desde donde se pueden ver unas vistas impresionantes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario